FOTO: Cum celebrează evreii din Iași Hanukkah – Sărbătoarea Luminilor

duminică, 17 decembrie 2017, 11:47
2 MIN

Evreii sărbătoresc Hanukkah (Hanuka, Hanuca). La Iași au fost prezenți și președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer, rabinul șef al României, Rafael Shaffer, și președintele Comunității evreilor din Iași, Abraham Ghiltman.

"Cu prilejul Sărbătorii Hanuka, doresc să adresez membrilor comunităţilor evreieşti din Iași urările mele de pace, bucurie și prosperitate", a transmis primarul Mihai Chirica.

"I-am asigurat pe participanți de respectul pe care-l port felului în care aceștia păstrează tradițiile evreiești și asigură continuitatea comunității. Am putut anunța publicarea vineri, în Monitorul Oficial, a Legii 253/2017 privind instituirea Zilei limbii și teatrului idiș, pe 30 mai. După cum se știe, Iașul a fost gazda primului teatru profesionist în limba idiș din lume, „Pomul Verde”, înființat de poetul, dramaturgul, regizorul și actorul evreu Avram Goldfaden, teatru care a funcționat vizavi de Teatrul Național timp de 87 de ani", a precizat prefectul Marian Șerbescu.

Obiceiuri de Hanukkah

Specificul fiecărei seri este aprinderea sfeşnicului cu opt braţe, numit hanuchie (menora), destinat acestei sărbători. Lumânarea care este folosită pentru aprindere se numeşte şamaş (șameș). Lumânările trebuie să ardă cel puţin 30 de minute şi să fie amplasate într-un loc vizibil, de regulă la fereastră. Sfeşnicul se aprinde imediat după lăsarea întunericului, cu excepţia serii de vineri, când luminile se aprind înaintea celor de Sabat cu aproape o jumătate de oră după asfinţitul soarelui. Un obicei (Beit Hillel) este de a aprinde o singură lumină în prima seară, două în a doua seara, trei în a treia seara etc. de la stânga la dreapta până când, în a opta seară, toate luminițele sunt aprinse. După o altă tradiție (Beit Șamai), luminile se aprind în ordine descrescătoare.

Scurt istoric

Sărbătoarea Luminilor este comemorarea purificării și resfințirii Templului din Ierusalim, după ce evreii, conduși de Iuda Macabeu și frații săi, au învins armatele greco-siriene ale regelui Antioh al IV-lea, care profanase Templul, închinându-l lui Zeus. Tradiția rabinică spune că uleiul sfințit cu care trebuia să se aprindă candelabrul fusese profanat de păgâni; se mai păstrase însă un singur vas de ulei ce încă mai purta neatins sigiliul; cantitatea de ulei nu ar fi trebuit să fie suficientă decât pentru câteva ore, dar, printr-o minune, uleiul nu s-a terminat, iar candelabrul a rămas aprins timp de opt zile.

FOTO: Facebook (Mihai Chirica)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii