(FOTO) Prefectul apasă pe acceleraţie. Au fost abordate mai multe probleme ieri, la Colegiul prefectural

joi, 20 iulie 2017, 01:50
2 MIN

La Colegiul prefectural de ieri au fost abordate mai multe probleme care le-au scăpat autorităţilor locale: autorizaţiile de funcţionare pentru şcoli, accesul pe terenurile lor de sport în perioada vacanţei şi prezenţa medicilor de familie în mediul rural.

În plină vacanţă şi în plin sezon al concediilor, prefectul adoptă un ton ferm în perspectiva începerii anului şcolar 2017-2018. Marian Şerbescu a cerut la Colegiul prefectural de ieri ca, „la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean, să existe o colaborare continuă în ceea ce priveşte verificările făcute la unităţile de învăţă­mânt, pentru autorizaţiile de funcţionare necesare în viitorul an şcolar“.

Un subiect interesant şi de actualitate – mai ales că există o propunere în acest sens şi la Consiliul Local, dar care e „ţinută la sertar“ – este cel al deschiderii terenurilor de sport ale şcolilor pentru tineri pe perioada vacanţei. Prezent la şedinţa de ieri, Bogdan Bârzoi, inspector general adjunct al IŞJ, a explicat că, în acest moment, nu există personal suficient pentru a asigura paza şi siguranţa celor care ar utiliza terenurile. Ţinând cont că în alte judeţe acest lucru a fost posibil, Şerbescu a cerut găsirea unei soluţii şi pentru terenurile de sport din curtea şcolilor ieşene.

Un alt subiect a fost cel al prezenţei medicilor de familie în mediul rural. „Avem două comune fără niciun medic de familie, Ion Neculce şi Costeşti“, a spus prefectul. Directorul DSP, Liviu Stafie, a adăugat că la Movileni, comună cu 3.000 de lo­cuitori, e o situaţie similară: un singur medic, care nu poate să acopere toată zona. Există şi cazuri în care medicii de familie vin la cabinetele din mediul rural doar două ore pe zi sau două zile pe săptămână. Şeful DSP a explicat că legea impune un număr minim de 800 de pacienţi arondaţi fiecărui medic. Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate a admis că sunt 3-4 comune mici care au probleme, dar că numărul minim de pacienţi/ medic a fost coborât în acest cazuri la 600. „Dacă există o localitate cu mai puţin de 600 de suflete şi are nevoie de medic, acesta îşi poate deschide cabinet acolo cu avizul Comisiei mixte“, a precizat Radu Ţibichi. El a adă­ugat că, pe plan local, trebuie asigurate nişte facilităţi pentru medicul respectiv, cum ar fi un dispensar şi un loc de cazare. „Va trebui să găsim, împreună cu autorităţile locale, soluţii pentru atragerea medi­cilor în aceste zone“, a conchis prefectul. 

În cadrul aceleiaşi şedinţe, directorul adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare, Vasile Gaboran, a prezentat o informare privind situaţia creată la Heleşteni de albinele care au ucis până acum un om şi au rănit alţi doi. 

Comentarii