O doctoriță din Iași face zilnic, de 23 de ani, 150 km pentru a merge la serviciu

miercuri, 19 aprilie 2017, 02:03
5 MIN
 O doctoriță din Iași face zilnic, de 23 de ani, 150 km pentru a merge la serviciu

Dr. Cătălina Roşca face naveta Iaşi – Paşcani continuu din 1994 până acum, preponderent cu trenul. Merge, practic, în fiecare an cât ar face un ocol al Pământului pe la Ecuator, iar în toţi aceşti ani ar fi făcut mai bine de un drum dus întors până la Lună. Fără ajutor fiind, şi-a crescut inclusiv copiii făcând naveta, reuşind să-i ducă şi apoi să-i ia de la grădiniţă. „În primii ani de navetă, trenul era plin de medici, profesori sau economişti“, spune doctoriţa. „Chiar glumeam între noi că, dacă cineva are o problemă, îi puteam oferi consultanţă completă direct în tren“, adaugă. Și dacă toată tehnologia a evoluat în bine în ultimii ani, naveta ei s-a îngreunat: în ’94 făcea o oră şi 10 minute cu trenul, acum face o oră şi 30 de minute. Anii grei de navetă, prin arşiţă sau viscol, i-au adus şi satisfacţii: din martie este managerul spitalului păşcănean la care a lucrat din prima zi. Acum se confruntă cu fuga medicilor de navetă: nu găseşte cadre tinere care să vină la Paşcani.

Un medic din Iaşi face naveta de 23 de ani, ca să pună diagnostice bolnavilor din împrejurimile Paşcaniului. Cătălina Iarodara Roşca, medic primar în medicina de laborator, parcurge în fiecare zi distanţa Iaşi – Paşcani ca să asigure postul pe care l-a obţinut prin concurs în 1990, la Spitalul Căi Ferate din Paşcani.

„Postul la Paşcani l-am obţinut în urma celui de-al doilea concurs de rezidentiat organizat dupa Revoluţie, în octombrie 1990. Concret, la post m-am prezentat din 1994, după promovarea examenului de medic specialist. Medicina de laborator este considerată Cenuşăreasa medicinei, pentru că noi nu intrăm în contact cu pacientul, ci doar cu produsele sale biologice. Sunt medicul din spatele diagnosticului, şi am capacitatea nu doar de prelucrare a analizelor, ci şi de extindere a invesigaţiilor acolo unde consider că este necesar“, ne spune, mândră de munca sa importantă, medicul ieşean.

În luna martie, dr. Roşca a fostă numită manager interimar al spitalului păşcănean, spital care în ultimul timp se confruntă cu o nevoie acută de medici. În căutarea de noi colegi, doctoriţa Roşca s-a intersectat cu aceeaşi „poveste“ care i-a marcat ultimii 23 de ani: naveta. Medicii tineri cu care a luat legătura, şi pe care a încercat să-i atragă la Spitalul CF din Paşcani, au întrebat de la început cine le asigură transportul de la Iaşi la Paşcani şi înapoi. Răspunsul nu-i bucură deloc, şi pune o barieră în faţa unui spital căutat de pacienţi, dar fără personal suficient.

„Dimineaţa era primul copil din grupă, la grădiniţă: doar el şi cu infirmiera“

În 23 de ani, dr. Cătălina Roşca a parcurs aproape un milion de kilometri cu trenul şi cu maşina, cu ce a apucat, de la Iaşi la Paşcani şi retur. Cu o medie de 150 de kilometri pe zi, medicul călătoreşte anual, punând doar zilele lucrătoare, în jur de 40.000 de kilometri de acasă la serviciu şi înapoi. Adică „înconjoară“ în fiecare an Pământul, pe la Ecuator. Ba mai mult, cu cei peste 900.000 de kilometri făcuţi deja în toţi aceşti ani, ar fi mers mai bine de un drum dus-întors până la Lună (distanţa Pământ – Lună fiind de 384.000 km).

Dr. Roşca lucrează în Spitalul CF din Paşcani din 1994, unde se ocupă de medicina de laborator – o specialitate care cuprinde toate investigaţiile de laborator necesare pentru precizarea unui diagnostic.

„Naveta nu a fost şi nu este un lucru uşor. L-am crescut practic pe ce de-al doilea fiu făcând naveta. Dimineaţa, în drum spre serviciu, îl duceam mai întâi la grădiniţă, şi apoi mergeam la gară. Era primul copil din grupă: el şi cu infirmiera. Apoi plecam la gară şi luam trenul care pleca la ora 7.00 spre Paşcani. Programul se termina la ora 15.00, numai bine ajungeam la 16.30 în Iaşi, când trebuia să-mi iau copilul de la grădiniţa“, a povestit doctoriţa.

În primii ani, un vagon întreg de profesionişti cu studii superioare făceau naveta la Paşcani, acolo unde lucrau în diferite domenii. Dr. Roşca îşi aminteşte că, alături de ea, călătoreau numeroşi alţi medici, dar şi mulţi profesori, jurişti sau economişti.

„Chiar glumeam între noi că, dacă cineva are o problemă, îi putem oferi consultanţă completă direct în tren, de la sprijin medical la indicaţii juridice sau sfaturi pentru şcoală“, a mai arătat medicul.

„Am dezinfectat rana în tren, cu ţuică“

Actualul manager al Spitalului CF Paşcani a făcut naveta exclusiv cu trenul până în anii 2000, întrucât până atunci Ministerul Transporturilor a decontat transportul medicilor care lucrau în spitalele din subordine.

Cam prin aceeaşi perioadă, în staţia de la Târgu Frumos un grup de copii atacau cu pietre orice tren care trecea prin gara lor. Într-o zi, o piatră aruncată de tinerii de pe peron a rănit o călătoare care se afla chiar lângă medicul ieşean.

„O vecină de vagon a făcut o plagă la nivelul scalpului şi am îngrijit-o acolo, în tren, cu ce am avut. O altă femeie din tren mi-a dat nişte ţuică de 45 de grade, am dezinfectat plaga, am pus un pansament şi a ajuns cu bine la destinaţie. Peste un timp, ştiu că i-a şi prins Poliţia pe cei care aruncau cu pietre, şi nu au mai fost incidente“, a relatat doctoriţa

„Naveta este un efort mare. Este obositoare şi mă sileşte să pierd mult timp“

Chiar dacă au trecut 23 de ani de când parcurge 150 de kilometri zilnic, dr. Cătălina Roşca recunoaşte că naveta este o provocare grea: mănâncă timp şi energie indiferent de vârsta celui care acceptă să lucreze departe de casă.

„Naveta este un efort mare. Este obositoare şi mă sileşte să pierd mult timp. Fac trei ore doar pe drum, de la gară în gară, dar în Iaşi nu locuiesc chiar în zona Gării, mai pierd şi timp până ajung acolo, iar în Paşcani, la fel, spitalul nu e la gară. Pe tren petrec câte trei ore dus-întors, durata a crescut în ultimii ani. Dacă în calea ferată nu s-a făcut nicio investiţie în aceşti 20 de ani, sigur că este uzată de acum. În primii ani când făceam naveta, trenurile făceau o oră şi 10 sau 15 minute. Acum fac o oră şi 25 sau 30 de minute“, a mai povestit managerul.

Potrivit medicului, în prezent, naveta constituie un factor decisiv pentru medicii tineri pe care i-a contactat cu rugămintea să se alăture colectivului de la Spitalul CF din Paşcani. Din cauză că Ministerul Transporturilor nu mai decontează naveta medicilor încadraţi în astfel de spitale, absolvenţii de Medicină se gândesc de două ori înainte să accepte să lucreze la distanţă.

„Cu medicii tineri cu care am discutat şi pe care am încercat să-i conving să vină de la Iaşi la Paşcani am ajuns la aceeaşi problemă: plata navetei. Este o chestiune care cântăreşte suficient, mai ales pentru un medic la început de drum“, a conchis specialistul.

Dr. Cătălina Roşca este fiica unui cuplu de actori din Bârlad. Managerul Spitalului CF din Paşcani a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, secţia Medicină Generală, în 1987.

Comentarii