Primăria municipiului Iaşi caută arhitect-şef prin concurs, în locul lui Tudor Vericeanu

sâmbătă, 02 iulie 2016, 01:59
2 MIN
 Primăria municipiului Iaşi caută arhitect-şef prin concurs, în locul lui Tudor Vericeanu

Postul a devenit vacant după ce fostul arhitect-şef, Tudor Vericeanu (foto), un apropiat al lui Gheorghe Nichita, a demisionat chiar în ziua în care Mihai Chirica a depus jurământul 

Concursul pentru ocuparea funcţiei de arhitect-şef ar putea avea loc cel târziu în toamna acestui an. Primăria a demarat procedurile în acest sens la sfârşitul lunii iunie. Postul a devenit vacant după ce fostul arhitect-şef, Tudor Vericeanu, a demisionat chiar în ziua în care primarul Mihai Chirica a depus jurământul.

Relaţia dintre cei doi a fost una tensionată în ultimul an, Vericeanu fiind cunoscut ca un apropiat al fostului primar Gheorghe Nichita. Potrivit reprezentanţilor primăriei, concursul va fi organizat de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) în termen de 45 de zile de la o înştiinţare pe care municipalitatea o va trimite către instituţie în cursul săptămânii viitoare. Din comisia de evaluare a candidaţilor vor face parte şi trei persoane propuse de către Primărie, alături de nominalizările care vor fi făcute de către ANFP.

„Chiar dacă acest concurs este organizat de către ANFP, tot Primăria decide cine va fi noul arhitect-şef al oraşului, pentru că, de obicei, are majoritate în comisie“, a declarat ieri un arhitect care a vrut să-şi păstreze anonimatul.

El a su­bliniat că funcţia nu este una „atrăgătoare“ pentru arhitecţii „veterani“ ai Iaşului, întrucât, odată numit în această funcţie, un arhitect îşi pierde dreptul de semnătură pe perioada ocupării postului şi, în plus, remuneraţia nu este pe măsură. În prezent, atribuţiile de arhitect-şef al oraşului sunt exercitate temporar de către Elena-Irinel Cra­cea, singurul arhitect care a mai rămas în cadrul instituţiei.

De remarcat că aceasta se află în prag de pensionare. În luna iunie, după demisia lui Vericeanu, la Instituţia Arhitectului-Şef a fost înregistrată şi demisia arhitectului Ana-Maria Târziu. Recent, primarul Mihai Chirica a declarat că birourile instituţiei vor fi mutate la parterul Palatului Roznovanu (sediul Primăriei). În schimb, în clădirea din spatele Primăriei vor fi mutate birouri ale altor direcţii ale munici­palităţii.

Comentarii