S-a lansat Codul Penal al lui Alexandru Ioan Cuza, la care a lucrat chiar şi ministrul Justiţiei

marți, 28 noiembrie 2017, 02:50
2 MIN
 S-a lansat Codul Penal al lui Alexandru Ioan Cuza, la care a lucrat chiar şi ministrul Justiţiei

Universitatea „Al.I. Cuza“ (UAIC) a participat la întâlnirea Consorţiului Universităţilor din Republica Moldova – România – Ucraina (CUMRU), găzduit de Universitatea Naţională „Iurii Fedkovici“ din Cernăuţi.

La întâlnire au participat reprezentanţi ai tuturor universităţilor membre ale Consorţiului: Universitatea de Stat „Alecu Russo“ din Bălţi; Universitatea de Stat din Moldova; Universitatea Naţională „Iurii Fedkovici“ din Cernăuţi; Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava; Universitatea Naţională de Arte „George Enescu“ din Iaşi şi UAIC. Reprezentanţii universităţii ieşene au prezentat proiectele în care sunt parteneri cu alţi membri ai CUMRU – Patrulaterul Facultăţilor de Drept, organizat cu facultăţile de profil de la Universitatea de Stat din Bălţi, Cahul, Chişinău şi Iaşi, ediţia 2017 a Hexagonului Facultăţilor de Drept – care a reunit facultăţile de profil din Bucureşti, Cluj, Craiova, Sibiu şi Timişoara, care s-a desfăşurat la Chişinău. Între 12 şi 15 octombrie a avut loc conferinţa internaţională Embracing Linguistic and Cultural Diversity through English, organizat în urma unei colaborări dintre Facultatea de Litere din Iaşi şi omologii de la Universitatea Naţională „Iurii Fedkovici“ din Cernăuţi. Tot ca rezultat al colaborării în CUMRU, 18 participanţi din Chişinău şi Cernăuţi au fost prezenţi la Iaşi în iunie 2017 la o tradiţională şcoală de vară a Facultăţii de Informatică – „Evolutionary Computing in Optimisation and Data Mining“. „La nivelul universităţilor, consorţiul a avut un rol deosebit de importat în derularea de stagii de studii prin intermediul a două programe de burse: «Eugen Ionesco», finanţat de Guvernul României prin intermediul Biroului Regional al Agence Universitaire de la Francophonie, şi schimburile bilaterale România-Moldova“, au precizat reprezentanţii universităţii. Totodată, cu ocazia întâlnirii, a fost lansat şi volumul intitulat Codul Penal al lui Alexandru Ioan Cuza, o ediţie bilingvă româno-ucraineană, rezultată în urma colaborării în cadrul consorţiului, a Codului Penal al Principatelor Statelor Unite ale Moldovei şi Valahiei din 1864. În redactarea ştiinţifică a traducerii a fost implicat şi ministrul Justiţiei, prof.dr. Tudorel Toader.

Consorţiul, constituit în 2011, s-a încheiat prin semnarea unui protocol de reprezentanţii tuturor universităţilor, stabilindu-se şi ca următoarea întâlnire a Consorţiului să aibă loc la Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava.

Comentarii