Ipoteză surprinzătoare a anchetatorilor în cazul „crimei“ din cartierul Alexandru cel Bun

Sabin, mort în urma unui accident stupid? Pe această pistă se merge, tatăl nu e de acord

marți, 13 decembrie 2016, 03:03
5 MIN
 Sabin, mort în urma unui accident stupid? Pe această pistă se merge, tatăl nu e de acord

Ipoteză neaşteptată în cazul decesul tânărului Sabin Şerban, adolescentul de 18 ani găsit mort în propria locuinţă, în urmă cu o lună. Anchetatorii dau de înţeles că băiatul s-ar fi înjunghiat accidental, cu un cuţit pe care chiar el îl cumpărase, în octombrie. Deşi varianta crimei nu a fost înlăturată în totalitate, în momentul de faţă, accidentul este cea mai plauzibilă cauză a decesului. Ipoteza pare a fi de natură a crea disensiuni între anchetatori şi tatăl băiatului, colonel SRI.

Cazul morţii adolescentului Sabin Şer­ban (18 ani) pare a lua o turnură neaşteptată după ce procurorii şi poliţiştii au încercat, timp de aproximativ o lună, să gă­sească un presupus ucigaş. În urma informaţiilor adunate până în prezent, dar şi a lipsei unor probe specifice cazurilor de crimă, variantă principală pe care anchetatorii o iau în calcul în momentul de faţă este accidentul. Mai exact, ar fi vorba de ricoşeul puternic al cuţitului din perete (unde ar exista o urmă suspectă), în urma unor exerciţii ale lui Sabin, urmat de căderea pe spate a victimei. Surse judiciare au precizat „Ziarului de Iaşi“ că investigaţia în privinţa probării unei eventuale crime nu a fost abandonată în totalitate, însă că informaţiile adunate până acum conturează că un accident ar fi mult mai plauzibil decât o crimă, fie că ar fi vorba de una comisă în urma unui conflict spontan, fie premeditată.

Primele explicaţii detaliate 

Varianta accidentului se desprinde, prin­tre rânduri, şi dintr-o comunicare oficială detaliată, pe care Parchetul de pe lân­gă Tribunalul Iaşi a făcut-o ieri. Printr-un comunicat de presă semnat de procurorul adjunct al instituţiei, procurorul Alexandru Pecincu, sunt demontate mai multe informaţii referitoare la motive ale unei eventuale crime: de la presupusul anturaj nefast în care s-ar fi aflat Sabin, până la o crima comisă din răzbunare, din cauza serviciului tatălui, colonel SRI.

Procurorii au precizat prin comunicatul amintit că au deschis dosar penal pentru a elucida moartea lui Sabin Şerban, fost elev în clasa a XII-a la Liceul de informatică, încă din ziua în care acesta a fost găsit mort de tatăl său. „În ziua de 11.11.2016, în jurul orei 17:40, victima a fost găsită decedată în propria locuinţă de către tatăl acesteia, care a aler­tat autorităţile. Cercetarea la faţa locului s-a desfăşurat de către specialiştii criminalişti sub conducerea procurorului, iar în aceste împrejurări au fost ridicate un număr impresionant de urme biologice, precum şi alte mijloace materiale de probă“, au precizat procurorii. 

400 de intervievaţi

Anchetatorii au mai menţionat că în acest dosar au fost efectuate 4 expertize bio-criminalistice pentru identificarea profilului ADN, dar şi că au fost efectuate per­cheziţii asupra a nouă dispozitive de stocare a unor date informatice. Încă se mai aşteaptă rezultatele expertizelor criminalistice, ce urmează a veni de la Bucureşti, însă datele preliminarii indică că nu ar fi existat la faţa locului alte amprente decât cele ale locatarilor apartamentului. „Rapoartele ştiinţifice încă nu au putut fi finalizate din cauza volumului foarte mare al da­telor necesar a fi procesate. O atenţie aparte a fost acordată şi comunicaţiilor purtate de victimă. Au fost ridicate înre­gistrări video de la camere de suprave­ghere amplasate în zonele de interes şi au fost audiate toate persoanele aflate în anturajul lărgit al victimei, precum şi alţi martori, fapt ce a permis refacerea în detaliu a traseului parcurs de victimă în intervalul critic“, au mai arătat anchetatorii, care au mai precizat că nu mai puţin de 400 de persoane au fost intervievate în acest caz. 

Cuţitul, cumpărat chiar de Sabin 

Oamenii legii au descoperit în locuinţa lui Sabin Şerban două cuţite, unul de tip „fluture“, pe care Sabin l-ar fi cumpărat în urmă cu doi ani, şi cel ce a fost extras din trupul adolescentului. Despre acest cuţit s-a aflat că a fost cumpărat de Sabin Şerban pe 1 octombrie, de la un magazin specia­lizat din municipiu. De asemenea, în urma necropsiei s-a descoperit că moartea adolescentului a fost una violentă, iar analize toxicologice au infirmat că acesta ar fi consumat droguri, alcool sau alte medicamente.

De asemenea, oficial, procurorii au precizat că Sabin nu se afla în anturajul unor persoane care consumau sau vindeau droguri. Totodată, anchetatorii au infirmat şi o posilă legătură între serviciul tatălui victimei – ofiţer SRI, şi decesul lui Sabin, şi au subliniat că bărbatul a fost informat în permanenţă cu privire la stadiul anchetei, în calitate de parte vătămată în acest caz. Această versiune a anchetatorilor este de aşteptat să creeze disensiuni între aceştia şi familia băiatului. Asta cu atât mai mult cu cât, la sfârşitul săptămânii trecute, colo­nelul Gheorghe Şerban ne declara că are încredere în anchetatori, exprimându-şi însă oarecum rezerva.

„Deocamdată am încredere că oamenii legii îşi fac treaba cu profesionalism şi că vor ajunge la cine trebuie. Când nu voi mai avea încredere, voi vedea ce e de făcut“, ne spunea acesta. Procurorii asigură opinia publică de profesionalismul anchetei. „În cauză au fost construite mai multe versiuni de anchetă, iar cea mai solidă ipoteză de lucru care este conturată în acest moment al cerce­tărilor aşteaptă să fie validată de coroborarea probelor ştiinţifice aflate încă în lucru. Asigurăm opinia publică asupra profesionalismului ofiţerilor de poliţie judiciară implicaţi în anchetă şi, de îndată ce şirul evenimentelor care au condus la decesul tânărului Sabin Şerban va putea fi susţinut de probe solide şi coroborante, vom asigura mediatizarea neîntârziată a adevărului judiciar“, au promis procurorii ieşeni.

Comentarii