Se poate și mai încet ca racul: Autostrada Iaşi – Tg. Mureş, sub zodia contestaţiilor

miercuri, 18 iunie 2014, 02:02
2 MIN
 Se poate și mai încet ca racul: Autostrada Iaşi – Tg. Mureş, sub zodia contestaţiilor

Autostrada Iaşi – Târgu Mureş s-a mai urnit cu un pas de melc. Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a respins cererea depusă de o firmă interesată în contract de suspendare a procedurii pentru unul din cele trei tronsoane ale autostrăzii.

Via Design Bucureşti contestase procedura de licitaţie pentru refacerea studiului de fezabilitate aferent tronsonului Târgu Mureş – Ditrău, cerând totodată oprirea licitaţiei până la soluţionarea pe fond a problemelor semnalate. Solicitarea de suspendare a fost respinsă însă de CNSC, care a apreciat că o astfel de decizie se poate lua numai în situaţia în care ar exista riscul producerii unor pagube iminente care trebuie prevenite.

„Prin luarea acum a măsurii suspendării achiziţiei, autoritatea contractantă este cea prejudiciată şi interesul public pe care ea doreşte să îl satisfacă prin demararea şi finalizarea investiţiei în cel mai scurt timp. Puse în balanţă, prejudiciul pe care îl suferă autoritatea contractantă şi beneficiarii investiţiilor prin stoparea competiţiei este cu mult mai însemnat decât cel pe care l-ar putea reclama firma. Nimic nu o opreşte să nu participe la achiziţie şi, astfel, să nu sufere nicio pagubă”, şi-a motivat CNSC decizia.

Chiar dacă licitaţia nu a fost suspendată, aceasta nu înseamnă că termenul de 17 iulie pentru deschiderea ofertelor va fi respectat. CNSC a precizat că respingerea cererii de suspendare nu înseamnă că nu va admite contestaţia propriu-zisă. Prin aceasta, Via Design solicita modificarea documentaţiei aferente licitaţiei şi prelungirea termenului de depunere a ofertelor, invocând numeroase nereguli identificate în caietul de sarcini.

De altfel, o contestaţie similară depusă de aceeaşi firmă pentru un alt tronson al autostrăzii, Ungheni – Iaşi – Târgu Neamţ a fost admisă de CNSC, care a dispus suspendarea licitaţiei pentru acel segment. În total, pentru cele trei tronsoane ale viitoarei autostrăzi, au fost depuse până acum 13 contestaţii.
 

Comentarii