Propunere insolită a prefectului

ŞEDINŢĂ DE POMINĂ! Prefectul le-a cerut directorilor să-i „adopte“ pe sinistraţi

vineri, 27 martie 2015, 03:00
3 MIN
 ŞEDINŢĂ DE POMINĂ! Prefectul le-a cerut directorilor să-i „adopte“ pe sinistraţi

La prima strigare nu s-a oferit nimeni. Directorii de instituţii deconcentrate au o săptămână să găsească soluţii pentru 7 familii rămase fără adăpost.

Şapte familii de sinistraţi vor fi „adoptate“ de către directorii instituţiilor deconcentrate din judeţ. Ordinea de zi a şedinţei Colegiului prefectural de ieri a fost schimbată din mers de apelul făcut de repre­zentanţii comunei Ciurea privind situaţia unor familii rămase fără acoperiş în urma incendiului din cartierul Astoria, de acum zece zile.

„Este un imobil cu etaj şi mansardă, care a ars, după cum ştiţi, timp de nouă ore. 13 familii au rămas fără locuinţă. Unii au mai avut unde să se ducă, dar şapte cazuri sunt situaţii critice. Propun să ne manifestăm ca o echipă care ştie să se coboare pe pământ când este nevoie şi să ajutăm acum, până la demersurile pentru obţinerea de fonduri în vederea reconstrucţiei. Să adoptăm aceste 7 familii. Aştept oferte. Să luaţi fiecare câte o familie în grijă, cu tot ce înseamnă aceasta, sprijin de orice natură“, s-a adresat prefectul Dan Cârlan directorilor prezenţi la şedinţă.

Solicitarea acestuia i-a luat prin suprindere pe şefii de instituţii, care nu au ştiut cum să reacţioneze. După câteva scurte schimburi de priviri, directorii au aşteptat continuarea, fără a scoate un cuvânt şi fără a privi spre prefect.

„Ei, hai, nu toată lumea deodată. Nu pot să aleg dintre atâtea mâini ridicate“, a spus ironic Cârlan, toţi directorii ţinându-şi mâinile pe masă.

Invitată de prefect, secretarul comunei Ciurea, Monica Huţanu, a prezentat pe scurt fiecare caz pentru care se solicita ajutorul. Georgiana Anton, vân­zătoare, câştigând salariul minim pe economie, care abia îşi cumpărase locuinţa prin credit. Constantin Angheluţă, pensionat pe caz de boală, cu venituri de 500 de lei. Familia Rogoşcă, formată din trei membri, dintre care un copil de 3 ani. Leonard Boariu, şomer. Lucia Spătaru, mamă singură, cu o fetiţă de 4 ani. Radu Burduhosu, şomer. Familia Pedovici, cu doi copii, de 17 şi respectiv 24 de ani, ultimul suferind de autism, locuind acum într-o cameră pusă la dispoziţie de Spitalul „Sf. Spiridon“, unde lucrează soţul.

„Sunt cele mai dificile situaţii, la care nu am putut găsi soluţii pe plan local. Orice ajutor este binevenit. Pentru Boariu, şi un loc de muncă ar fi bun“, a spus Huţanu.

În cele din urmă, prefectul a constituit 7 grupuri de instituţii publice, solicitându-le directorilor ca în decurs de o săptămână să prezinte constatările făcute, soluţiile propuse şi modul în care au înţeles să ajute.

„Nu e vorba doar de o chetă. Îi luaţi în primire, cu ce au nevoie pentru o viaţă cât de cât normală. Se apropie Paştele pentru toată lumea, iar aceste familii au pierdut absolut tot. Vom discuta situaţia şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, pentru a găsi împreună soluţii“, a încheiat prefectul.

Comentarii