Surpriză a premierului, la Justiţie: Rectorul de la „Cuza“, propus astăzi ministru!

miercuri, 22 februarie 2017, 02:50
2 MIN
 Surpriză a premierului, la Justiţie: Rectorul de la „Cuza“, propus astăzi ministru!

Prof.dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, ar urma să fie prezentat astăzi de către prim-ministrul Sorin Grindeanu ca propunerea pentru ocuparea portofoliului de la Ministerul Justiţiei. 

Conform surselor „Ziarului de Iaşi“, în cursul zilei de luni a avut loc o întâlnire lungă la Bucureşti, la care au luat parte rectorul UAIC şi primul ministru, în care s-au discutat eventualii termeni şi ideile principale ale mandatului, ieşeanul nefiind membru al vreunui partid politic. Dacă nimic nu va schimba lucrurile discutate deja şi Grindeanu va face oficial numirea astăzi, Tudorel Toader va deveni primul ministru ieşean din actualul guvern.

 Tudorel Toader este judecătorul constituţional cu cel mai lung mandat la CCR, după ce a avut un an de interimat, iar apoi a fost numit de către Camera Deputaţilor în iunie 2007, pentru nouă ani, mandat ce s-a încheiat anul trecut, în 2016. Tot anul trecut acesta a candidat pentru funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC) din Iaşi, reuşind să câştige în al doilea tur de scrutin împotriva profesorului Codrin-Liviu Cuţitaru, fost decan al Facultăţii de Litere. Pe plan academic, Tudorel Toader a fost decan al Facultăţii de Drept a UAIC, şi este, din mai 2014, reprezentantul României la Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, cunoscută ca fiind Comisia de la Veneţia.
 
În cazul în care lucrurile se vor concretiza, se pune problema conducerii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Conform Legii Educaţie Naţionale, pe timpul ocupării demnităţii, acesta nu poate fi şi rector al instituţiei de învăţământ superior. Prin urmare, va trebui luată o decizie la nivelul Consiliului de Administraţie şi al Senatului UAIC pentru a stabili cadrul legal pentru numirea unui prorector care să preia atribuţiile de rector. Ultima dată când şi-a cerut suspendarea din funcţie, pentru a finaliza mandatul la CCR, atribuţiile de ordonator de credite au fost delegate către prof.dr. Gheorghe Iacob, prorector responsabil cu programele de licenţă şi activităţile de formare a personalului didactic din învăţământul preuniversitar. Prof.dr. Tudorel Toader nu a putut fi contactat pentru a comenta posibila sa numire.  

Comentarii