De Business

Punem punctul pe știi

Surprize mari în topul firmelor locale realizat de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi

miercuri, 13 septembrie 2017, 02:01
5 MIN
 Surprize mari în topul firmelor locale realizat de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi

După o perioadă lungă de dominare categorică a celor mai importante topuri din economia locală, Delphi Diesel Systems cedează o „redută” în 2016. Primul loc în topul angajatorilor revine companiei Xerox Business Services, iar Delphi se poate consola cu faptul că a reuşit anul trecut să realizeze o cifră de afaceri mai mare decât valoarea cumulată a următoarelor nouă mari companii din judeţul Iaşi. 

Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi a publicat marţi topurile firmelor locale în funcţie de rezultatele înregistrate pe parcursul anului trecut. „Ne bucurăm să constatăm că anul acesta, faţă de anul trecut, sunt cu 7% mai multe firme care au îndeplinit exigenţele de clasare, care împreună au totalizat o cifră de afaceri şi un număr de salariaţi, de asemenea, în creştere cu 6%, respectiv 4%”, a declarat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

Top zece

Fabrica americană de pompe şi injectoare pentru motoare diesel din Miroslava a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 1,9 miliarde de lei. „Argintul” a fost adjudecat de Antibiotice SA, societate deţinută de statul român prin Ministerul Sănătăţii, care a declarat în bilanţ o cifră de afaceri de aproape 335 milioane lei. Ultima poziţie a podiumului a revenit fostei Întreprinderi „Metalurgica”, actualmente ArcelorMittal Tubular Products Iaşi SA, care a realizat în anul 2016 afaceri de 314,2 milioane lei.  Locul patru este ocupat de Conex Distribution SA, societate patronată de soţii Tereza şi Ioan Prisecaru. Specializată în comerţul de piese şi accesorii pentru autovehicule, firma familiei Prisecaru a avut anul trecut o cifră de afaceri de 211,5 milioane lei. Firma Media Rom Grup SRL a ocupat poziţia a cincea în clasamentul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, firma condusă de Ioan Melinte şi Lucian Gafencu raportând pentru anul precedent o cifră de afaceri de 209,5 milioane lei.

Locul şase în topul realizat pe baza afacerilor derulate în anul 2016, pentru afaceri de 169,8 milioane lei, revine societăţii Build Corp SRL, care în trecut a construit ansamblul Palas Mall iar acum lucrează la proiectului Openville din Timişoara, o altă investiţie a „regelui mall-urilor” Iulian Dascălu. Industrializarea Cărnii (Kosarom) SA, înfiinţată de omul de afaceri Neculai Apostol, cu o cifră de afaceri de 166,3 milioane lei, este pe poziţia a şaptea în topul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, iar Iulius Management Center SRL, pe locul opt. Ultimele două poziţii din clasamentul celor mai puternice zece companii ale judeţului este completat, în ordine, de Apavital SA (140,8 milioane lei) şi Cotnari SA (139 milioane lei).

Cei mai mari angajatori

Topul celor mai mari angajatori ai judeţului Iaşi din 2016 este deschis de compania Xerox Business Services România SRL, cu 1.876 de angajaţi. Delphi Diesel Systems, cu 1.719 salariaţi, este pe locul doi, fabrica americană din Miroslava fiind urmată de Antibiotice SA, pentru care lucrau anul trecut, în medie, 1.449 de persoane. Următoarele poziţii sunt ocupate, în ordine, de Apavital SA (1.211 salariaţi), Gip Est SRL (957 salariaţi), SCC Services România SRL (925 salariaţi), Iulius Management Center SRL (793 salariaţi), Te-Rox Prod SRL (763 salariaţi), Salubris SA (708 salariaţi) şi Servicii Publice (589 salariaţi).

Cum s-a realizat clasamentul

În afară de aceste topuri speciale, Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi a mai realizat şi bine cunoscutele clasamente ale firmelor locale în funcţie de domeniul de activitate. Acestea au fost realizate după o metodologie complexă, unitară la nivelul sistemului Camerelor de Comerţ din România, în baza datelor de bilanţ pentru anul 2016 şi a unor condiţii de admitere: să fi înregistrat profit din exploatare, o cifră de afaceri de peste 100.000 lei pentru microîntreprinderi şi de peste 250.000 lei pentru celelalte firme, iar cuantumul format din suma datoriilor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului şi impozitele şi taxele neplătite la termenul stabilit la bugetele locale să nu fi depăşit valoarea creanţelor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului. „Pentru realizarea clasamentului s-au luat în calcul rezultatele financiare ale firmelor cu sediul în judeţul Iaşi care au depus bilanţ pentru anul 2016. Din analiza datelor financiare a 18.400 firme cu sediul în judeţul Iaşi, care au depus bilanţ pentru anul 2016, a reieşit că 14.340 firme au avut o cifră de afaceri diferită de zero (firme active), dintre care 5.479 firme au îndeplinit criteriile de admitere în clasament, iar 2.664 firme s-au clasat pe locurile 1-10 ale Topului. Vorbim de un clasament relevant şi obiectiv, prin complexitatea lui, pentru că urmăreşte o serie de indicatori financiari care, analizaţi împreună, reflectă mai bine starea fiecărei firme. Faptul că firmele clasate în Top însumează la nivelul anului 2016 trei sferturi din cifra de afaceri a judeţului şi mai bine de jumătate din numărul de angajaţi denotă, pe de o parte, că acest clasament şi-a atins menirea: a scos într-adevăr în evidenţă premianţii, iar, pe de altă parte, economia locală a cunoscut în 2016, în ansamblul ei, o creştere faţă de perioada anterioară”, a specificat Sorin Gheorghiu, director în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. Clasamentul este structurat pe şapte domenii de activitate, respectiv IT&C şi Cercetare-Dezvoltare, Industrie, Agricultură-Silvicultură-Pescuit, Construcţii, Servicii, Comerţ, Turism şi Restaurante. În topuri au fost incluse primele zece locuri la fiecare domeniu, grupă de activităţi şi clasă de mărime. În total, în clasamentul final se regăsesc 2.664 de firme, defalcate astfel: 160 de firme în categoria „IT&C şi Cercetare-Dezvoltare”, 430 la „Industrie”, în grupul „Agricultură-Silvicultură-Pescuit” au fost selectate 112 firme, iar în „Construcţii” 188. La activitatea de „Servicii” se regăsesc 817 societăţi, în „Comerţ” sunt 816, iar la „Turism şi Restaurante” 141 de companii şi-au făcut loc în top.

Clasamentul firmelor poate fi consultat pe site-ul Camerei de Comerț și Industrie Iași, www.cciasi.ro.

Comentarii