TOP EXCLUSIV! Peste 23.000 de lei pe lună pentru cel mai căutat medic de familie

joi, 05 octombrie 2017, 02:02
5 MIN
 TOP EXCLUSIV! Peste 23.000 de lei pe lună pentru cel mai căutat medic de familie
Topul decontărilor pe cabinetele de medicină de familie este „completat“, de câţiva ani, de aceleaşi nume. Potrivit ultimelor decontări publicate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi, printre doctorii care încasează cele mai mari sume pe cabinetele de medicină de familie se regăsesc trei nume care se aflau în top şi în urmă cu doi-trei ani. Medicul de pe prima poziţie, de exemplu, se afla pe acelaşi loc chiar şi în urmă cu opt ani. Cu câteva excepţii, dr. Camelia Răcilă, medic de familie în Paşcani, a „asigurat“ prima poziţie în topul decontărilor CJAS din 2009 încoace. Poziţii „privilegiate“ ocupă în ultimii ani şi dr. Camelia Untu, medic de familie în Iaşi, respectiv dr. Elena Crăcană, medic de familie la Schitu Duca. Despre ultimul doctor menţionat, „Ziarul de Iaşi“ a arătat în 2014 că îşi rotunjeşte veniturile pe cabinetul medical printr-o practică pe care autorităţile sanitare o consideră ilegală.

În topul decontărilor pe care CJAS le face către medicii de familie din judeţul Iaşi se regăsesc constant trei nume: dr. Camelia Răcilă, dr. Camelia Untu, dr. Elena Crăcană.

Potrivit CJAS, în luna august, ultima pentru care datele de aici au putut fi făcute publice, dr. Răcilă a decontat pe cabinet peste 23.000 de lei, şi a ocupat astfel prima poziţie în top, dr. Untu a decontat peste 21.000 de lei şi a ocupat anul acesta poziţia a treia în top, iar al treilea medic din lista de mai sus, dr. Crăcană, a decontat acum peste 20.000 de lei, şi a ocupat astfel poziţia a cincea.

În luna iulie, însă, dr. Răcilă a decontat servicii medicale în valoare de peste 22.700 de lei, ocupând locul întâi în top, urmată imediat de dr. Untu, care a decontat servicii în valoare de peste 22.200 de lei. Pe poziţia a cincea în iulie s-a aflat tot dr. Crăcană, cu peste 20.000 de lei decontaţi de CJAS.

Alături de cele trei doctoriţe care „domină“ topul decontărilor la furnizorii de medicină de familie, în ultimele luni apar şi dr. Mihai Iordache, din comuna Ciurea, respectiv dr. Vasile Blaşcu, din comuna Vânători.

Dr. Iordache a decontat, de exemplu, în luna august servicii medicale în valoare de peste 21.000 de lei, în timp ce dr. Blaşcu a obţinut în aceeaşi lună de la CJAS peste 20.000 de lei.

Cât bagă, de fapt, în buzunare?

Specialiştii din domeniul medical arată că sumele decontate pe cabinetele de medicină de familie nu reprezintă în niciun caz sumele care le intră propriu-zis în buzunare medicilor de familie.

„Din acea sumă decontată de CJAS pe cabinet de medicină de familie se scad salariile asistenţilor medicali, cheltuielile cu întreţinerea spaţiului, cheltuielile cu consumabilele, contabilitatea, chiria unde este cazul, unele softuri speciale. Se scad, de asemenea, contribuţiile sociale, după care şi impozitele pe venit. Banii care rămân sunt cei care revin în buzunarul medicului. Această sumă variază. La un medic cu 1.200-1.500 de asiguraţi pe listă poate reprezenta un sfert din valoarea decontată. La altul, cu 1.500 – 1.800 de asiguraţi, procentul creşte. În orice caz, de regulă, procentul nu trece mai mult de 30-35%. Ca o comparaţie, vă pot spune că sunt asistente medicale în spitale care câştigă mai bine decât unii medici de familie“, a arătat dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi, medic de familie în Iaşi.

Surse neoficiale din sistem spun însă că, în realitate, un medic poate deconta pe ca­binet şi alte cheltuieli pentru care un angajat din alt domeniu cheltuieşte bani din salariu, aşa încât sumele pe care ei le câştigă efectiv pot urca simţitor peste procentul avansat mai sus.

Un caz remarcabil

Interesant este că dr. Camelia Răcilă, medicul de familie de pe prima poziţie din luna august în topul decontărilor CJAS, şi care este cel mai probabil şi medicul de această specialitate cu cea mai vastă activitate, ocupa aceeaşi poziţie şi în urmă cu opt ani.

„Ziarul de Iaşi“ arăta în 2009 că dr. Răcilă avea la vremea respectivă peste 3.500 de persoane asigurate pe listă, plus încă aproape 760 de persoane neasigurate. Pentru cele peste 4.200 de persoane de pe listă, medicul deconta lunar servicii în valoare de aproximativ 20.000 de lei.

„Iniţial, am fost medic de întreprindere, şi am plecat de la 1.500 de asiguraţi. Acum am peste 3.400 pentru care plăteşte CJAS. Suntem mulţi medici de familie în Paşcani, şi este concurenţă. Dacă nu eşti la cabinet când are omul nevoie de tine, dacă îţi baţi joc de el şi nu te interesezi de sănătatea lui, nu-ţi mai calcă pragul a doua oară. Eu am tot interesul să am grijă de pacienţii mei, pentru că datorită lor îmi iau eu salariul“, sublinia dr. Răcilă în martie 2009.

Pentru a se îngriji de toţi pacienţii, doctorul preciza că a angajat la cabinet încă un medic, dar şi trei asistente medicale.

Un caz alunecos

Dr. Elena Crăcană, al treilea medic de familie care se regăseşte constant în topul decontărilor CJAS, are cabinetul în localitatea Satu Nou din comuna Schitu Duca. În martie 2014, „Ziarul de Iaşi“ arăta modul în care Crăcană îşi rotunjea veniturile: medicul lucra mai mult în municipiul Iaşi decât în Satu Nou, acolo unde avea şi are cabinetul recunoscut de CJAS. Cu toate că, legal, medicul era obligat să ofere serviciile în cabinetul din Satu Nou, în fapt, specialistul oferea îngrijirile medi­cale mai mult în municipiu, în cabinetul dr. Larisa Bodescu, după ce aceasta din urmă îşi termina programul zilnic.

La vremea respectivă, conducerea CJAS preciza că, deşi în contractul încheiat cu medicii de familie nu există nicio clauză care să-i determine să-şi rezume activitatea numai în cabinetul înregistrat, o astfel de practică nu este legală.

430 de medici de familie în judeţ

Potrivit CJAS, în prezent instituţia are contracte cu aproximativ 430 de medici de familie. Doar opt dintre aceştia au decontat în ultimele luni servicii me­dicale de peste 20.000 de lei. În comparaţie, ultimii opt medici din clasamentul decontărilor au obţinut sub 5.000 de lei de la CJAS.

„În 2017, nu au fost rezilieri ale contractelor încheiate cu medicii de familie. În schimb, peste 235 de medici de familie au fost sancţionaţi cu sume diferite, în valoare totală de aproximativ 440.000 de lei“, a precizat Radu Ţibichi, preşedintele CJAS.

Comentarii