Un hoţ a scos la iveală corupţia de la Permise! Șpaga se împărțea la grătare

luni, 10 iulie 2017, 02:00
5 MIN
 Un hoţ a scos la iveală corupţia de la Permise! Șpaga se împărțea la grătare

Un investigator sub acoperire al DNA, indicat ca hoţ în străinătate, a descoperit informaţii de-a dreptul incredibile despre putregaiul de la Serviciul de Permise din Iaşi. Potrivit mărturiilor incendiare, obţinute de „Ziarul de Iaşi“, instructorii ar fi petrecut la grătare cu examinatorii, şpăgile împărţindu-se frăţeşte. Cursanţii ar fi fost denumiţi de cei din sistem „leaţuri“ sau „scânduri“. În ciuda informaţiilor adunate de investigator, care nu a fost singurul sub acoperire de la Serviciul de Permise, procurorii nu au fost în stare să probeze decât faptele de corupţie ale unui instructor auto.

Filiera „mită pentru permis“ de la Iaşi era atât de extinsă încât instructorii sau acoliţii lor adunau persoane care voiau permis de conducere şi din alte judeţe.

„Ziarul de Iaşi“ a obţinut relatarea unui investigator sub acoperire care a lucrat cu DNA în cadrul anchetei privind corupţia de la Serviciul de Permise. Deşi cele relatate de martor relevă existenţa unei posibile reţele a şpăgii, an­chetatorii anticorupţie nu au reuşit să „taie“ decât un cap al caraca­tiţei: un instructor pensionar des­pre care existau informaţii de mulţi ani că ar lua mită. Jan Ra­coviţă (67 de ani) a şi recunoscut, de altfel, faptele de luare de mită reţinute de procurori şi a fost de acord să primească o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare.

Grătare cu poliţiştii?

Alături de Racoviţă, procurorii au mai obţinut şi condamnarea cu suspendare a lui Dănuţ Neculai, un tânăr care intermedia şpăgile instructorului. Investigatorul sub acoperire L.L.C. este cel care a furnizat procurorilor informaţii detaliate despre faptul că Racoviţă ar lua mită pentru a facilita obţi­nerea permiselor de conducere. Investigatorul a ajuns la Dănuţ Neculai prin intermediul unei rude.

„Dănuţ m-a întrebat dacă m-am înscris la vreo şcoală de şoferi, eu răspunzându-i negativ. Acesta i-a explicat lui L. (rudă de-a investigatorului, n.r.) faptul că, odată ce voi fi înscris la şcoala de şoferi, voi avea permisul de conducere auto. De asemenea, Dănuţ a menţionat faptul că persoana cu care colaborează el ia mii de euro pentru ajutorul pe care îl oferă în obţinerea permiselor de conducere auto, dar el nu doreşte nimic în schimbul ajutorului pe care mi-l oferă, de­oarece este de religie pocăit şi nu doreşte să primească ceva necuvenit, însă dacă eu doresc să-l cinstesc cu ceva, nu este nicio problemă“, e declaraţia investigatorului, dată în vara anului trecut.

Acesta a precizat că i s-a spus că, dacă se va înscrie la şcoala de şoferi a lui Racoviţă, „problema permisului de conducere auto este rezolvată“, el continuând că „mi-a spus că omul lui de legătură este un prieten foarte bun de-al său, acesta organizând grătare cu cei care dau permisele de conducere auto, eu înţelegând faptul că este vorba de poliţişti“.

Cursanţii, denumiţi „cherestea“ şi „scânduri“

Investigatorului i s-a mai spus că poate obţine permisul fără examen, intermediarul exemplificând presupusul caz al unui bărbat din Germania, care ar fi obţinut permisul la Iaşi pentru suma de 13.000 de lei.

„Dănuţ m-a întrebat dacă doresc să mă înscriu la şcoala de şoferi sau doresc să obţin permisul de conducere fără niciun examen, eu răspunzându-i că doresc să obţin permisul de conducere auto cât mai repede, iar dacă se poate să-l obţin fără a mai susţine alte examene, ar fi foarte bine“.

Pe 7 iulie 2016, investigatorul s-a întâlnit din nou cu Dănuţ la o pizzerie din Nicolina. Intermediarul ar fi spus că a discutat cu instructorul şi că este dispus să îl ajute pentru a obţine permisul.

„Totodată, acesta mi-a mai precizat faptul că, omul său nu mai rezolvă cazuri din Slobo­zia, eu înţelegând faptul că prietenul său a ajutat persoane din Slobozia să-şi obţină permisul de conducere auto în Iaşi. Dănuţ a menţionat faptul că el cu prietenul său şi cu cei din anturajul lor, vorbesc codificat, respectiv «leaţuri» şi «scânduri», acestea însemnând persoane care doresc să obţină permisul de conducere auto“, a mai declarat investigatorul.

În aceeaşi mărturie, martorul cu identitate protejată a mai arătat că intermediarul s-a oferit să îl ajute să obţină reşedinţă de Iaşi, în aşa fel încât să poată obţine permisul aici. Acest lucru s-a şi în­tâmplat, cu ajutorul funcţionarului Florin Trufanda, de la Primăria Mironeasa, a precizat DNA. Câ­teva zile mai târziu, investigatorul avea să se întâlnească şi cu Jan Racoviţă, „nea Jan“, cum îi spu­nea intermediarul.

„Jan m-a în­tre­bat dacă am mai condus, iar eu i-am răspuns afirmativ, apoi m-a sfătuit să mă liniştesc, să nu mai conduc, după care ne-a atras atenţia cu privire la discuţiile telefonice, că suntem urmăriţi. (…) Precizez faptul că Jan i-a transmis lui Dănuţ să aibă grijă ce vorbeşte la telefon şi Dănuţ i-a spus că atunci când vor să se vadă şi să discute lucruri pe care nu trebuie să le audă alţii, îi va spune lui Jan că este vorba des­pre cherestea“, a mai declarat investigatorul.

Neculai Dănuţ a precizat în declaraţia dată în faţa procurorilor că a intrat în contact cu cel care avea să devină investigator prin intermediul cumnatului său, care i l-a prezentat pe bărbat ca fiind un prieten pe care îl cu­noaşte „de la furat din străinătate“. În total, investigatorul ar fi dat mită 1.500 de euro pentru a obţine permisul.

Procurorii ar mai fi folosit cel puţin un alt investigator sub acoperire, însă nu au reuşit să adune informaţii incriminatorii despre examinatorii de la Servi­ciul de Permise.

Despre ancheta de la Permise s-a aflat săptămânile trecute, acordurile de recunoaştere a vinovăţiei semnate de inculpaţi fiind deja confirmate de instanţă. Potrivit datelor din dosar, în anturajul examinatorilor şi instructorilor auto din Iaşi exista informaţia încă din timpul anchetei că procurorii au intrat pe fir. Este neclar cum au aflat aceştia că sunt interceptaţi.

Comentarii