Sunt raportări oficiale, adică doar vârful aisbergului

Vin cu o boală, ies cu alta sau între patru scânduri. Șapte pacienți infectați zilnic la Iași

miercuri, 25 octombrie 2017, 02:00
4 MIN
 Vin cu o boală, ies cu alta sau între patru scânduri. Șapte pacienți infectați zilnic la Iași
De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii iulie au fost raportate 1.483 de cazuri de infecţii nosocomiale. Sunt cazuri în care cei internaţi îşi pierd viaţa în urma unei astfel de îmbolnăviri. Numai că anchetele desfăşurate nu dau satisfacţie rudelor victimelor. Multe spitale „ascund“ realitatea în raportări. La Spitalul „Spiridon“ infecţiile au o incidenţă de aproximativ 2%, în restul spitalelor fiind în jur de 1% şi chiar mai mică. Media în Uniunea Europeană este de aproape 6%.

Zilnic, şapte bolnavi internaţi în spitalele din Iaşi află că, pe lângă boala pentru care se află internaţi, au mai „căpătat“ o suferinţă. Potrivit unui raport întocmit de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, în primele şapte luni ale anului, cele 24 de spitale din judeţ au raportat 1.483 de cazuri confirmate de infecţii asociate asistenţei medicale.

În timp ce DSP nu ştie câţi dintre cei peste 1.480 de bolnavi infectaţi cu germeni rezistenţi de spital au supravieţuit acestora, familiile unor bolnavi morţi după infecţii spitaliceşti arată că, deşi au reclamat condiţiile în care apropiaţii lor s-au îmbolnăvit, instituţiile sanitare nu au luat nicio măsură.

„Mama mea a murit în iunie 2016. În octombrie 2017, ancheta DSP Iaşi şi cea a Poliţiei Iaşi nu s-au finalizat. Au fost audiaţi martorii, nişte pacienţi internaţi în aceeaşi perioadă cu mama, iar acum aştept. Mi s-a transmis că în noiembrie voi primi un raport cu concluzii“, a afirmat Beatrice Tudorache, fiica ieşencei Bibiana Balint, decedată după o operaţie în clinica de ortopedie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

În primele şapte luni din 2017, peste 1.480 de bolnavi spitalizaţi au aflat în cursul internării că au „căpătat“ o infecţie asociată asistenţei medicale. În medie, zilnic, cel puţin şapte pacienţi internaţi în intervalul ianuarie – iulie într-unul din cele 23 de spitale din Iaşi au fost infectaţi cu germeni rezistenţi de spital.

Cele mai multe cazuri au fost semnalate la Spitalul „Sfântul Spiridon“, unitatea care derulează zilele acestea o anchetă privind moartea bolnavului Alexandru Ilioi, confirmat în cursul internării cu o infecţie cu bacteria Clostridium difficile.

„Nu avem încă un rezultat al anchetei întrucât comisia aş­teaptă raportul anatomo-patologic în acest caz“, a precizat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Conform datelor înregistrate la DSP, cel mai mare spital din Moldova a raportat în primele şapte luni ale anului 549 de cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale. În primul trimestru, din 11.890 de bolnavi externaţi, Spitalul „Sfân­tul Spiridon“ a declarat 249 de pacienţi identificaţi cu astfel de infecţii, respectiv o incidenţă de 2,09 la suta de ieşiri din spital. În al doilea trimestru, unitatea medicală a raportat 232 de cazuri din 12.370 de bolnavi externaţi, cu o incidenţă de 1.87%. În luna iulie, spitalul a declarat 68 de infecţii asociate asistenţei medicale. În comparaţie, la finalul lui 2016, unitatea medicală a raportat 1.064 de bolnavi cu infecţii intraspitaliceşti.

„Spitalul «Sfântul Spiridon» a fost cuprins în sistemul de supraveghere de tip sentinelă, prin Ordinul MS 1101/2016 – privind normele de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale în u­ni­tăţile sanitare. Asta înseamnă o suprave­ghere mai atentă a acestor infecţiii, lucru care s-a extins din 2017. Acum, 10 spitale din Iaşi au fost cuprinse în sistemul de raportare de tip sentinelă şi fac raportarea după o anchetă de prevalenţă desfăşurată în lunile iulie – septembrie“, a arătat dr. Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi.

Două anchete, nicio măsură

Morţile suspecte ale unor bolnavi operaţi la Spitalul „Sfântul“ Spiridon şi confirmaţi, ulterior, cu infecţii cu bacteriile Clostridium difficile şi Klebsiella Pneumoniae, au rămas nesancţionate. Bibiana Balint, în vârstă de 67 de ani, din Iaşi, şi Petru Horodnicu, în vârstă de 63 de ani, din Botoşani, au murit în iunie 2016.

„În cazul nostru, ancheta s-a finalizat şi Colegiul Medicilor Iaşi ne-a anunţat că nu poate ancheta apariţia unei infecţii în cursul internării. Tot CMI ne-a precizat că, cel mai probabil, tata-socru a venit cu infecţia din alt spital“, a subliniat Laurenţiu Tudorache, ginerele botoşăneanului decedat.

În cazul Balint, ancheta nu s-a finalizat nici după mai bine de un an.

„Mama mea a murit în iunie 2016. În octombrie 2017, ancheta DSP Iaşi şi cea a Poliţiei Iaşi nu s-au finalizat. Au fost audiaţi martorii, nişte pacienţi internaţi în aceeaşi perioadă cu mama, iar acum aştept. Mi s-a transmis că în noiembrie voi primi un raport cu concluzii“, a afirmat Beatrice Tudorache, fiica ieşencei Bibiana Balint.

Situaţia din alte spitale

Conform DSP, după Spitalul „Sfântul Spiridon“, la numărul infecţiilor asociate asistenţei medicale raportate în intervalul ianuarie – iulie, se situează Spitalul de Copii „Sfânta Maria“, cu 147 de cazuri. Poziţia a treia este ocupată de Institutul de Psihiatrie „Socola“, cu 104 cazuri, iar pe locul patru se află Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu“, cu 98 de infecţii asociate asistenţei medicale. Următoarele două spitale din clasament sunt Spitalul „Dr. C.I. Parhon“ şi Institutul Re­gional de Oncologie, cu câte 78, respectiv 71 de cazuri raportate.

Comentarii