CARTE

vineri, 29 februarie 2008, 17:34
11 MIN
 CARTE

 

EDITURA POLIROM

 

O noua colectie: "Istorii subterane" – coordonator: Stelian Tanase

Primele doua volume ale colectiei "Istorii subterane": Avangarda romaneasca in arhivele Sigurantei si Racovski. Dosar secret – editii ingrijite si prefatate de coordonatorul colectiei.

"«Istorii subterane» aduce in atentia cititorului roman personaje, episoade, conflicte necunoscute sau care au fascinat societatea romaneasca si al caror secret s-a pastrat pina astazi. Colectia de documente accesibile pentru prima data publicului larg este rodul cercetarii indelungate in arhive si in presa timpului", a declarat Stelian Tanase, coordonatorul colectiei.

"Istorii subterane" scoate la lumina documente inedite. Volumele cuprind dosarele unor importante personalitati ale vietii politice si culturale romanesti din secolul XX, precum Nae Ionescu, Emil Bodnaras, Cristian Racovski, Petru Groza, Panait Istrati sau abordeaza momente semnificative ale acestei perioade, cum ar fi avangarda romaneasca in arhivele Sigurantei ori Razboiul Civil din Spania, prin intermediul celor care au jucat un rol activ in cadrul lor.

 

Avangarda romaneasca in arhivele Sigurantei

Editie ingrijita si prefata de Stelian Tanase

Animata initial de revolta comuna impotriva traditiei si a „valorilor burgheze", miscarea avangardista evolueaza intre cele doua razboaie mondiale catre radicalizari si sciziuni, sub presiunea bolsevismului victorios in Rusia si a climatului international din anii ’30.

Cu simpatii de stinga recunoscute, multi dintre suprarealistii romani grupati in jurul revistelor unu si Alge opteaza pentru revolutia sociala in dauna revolutiei in arta si intra in atentia Sigurantei, organism interesat exclusiv de actiunile lor subversive si de propaganda comunista.

Documentele inedite reunite in acest volum surprind o latura necercetata a avangardismului romanesc, dezvaluind legaturi cu suprarealismul francez din proximitatea extremei stingi si afilieri secrete la retelele clandestine Komintern de la Bucuresti. Dosarele de Siguranta pun astfel in lumina o parte deloc lipsita de importanta a unor parcursuri biografice sinuoase, adesea contradictorii.

 

 

Racovski. Dosar secret

Editie ingrijita si prefata de Stelian Tanase

Racovski. Dosar secret cuprinde documente inedite legate de activitatea unuia dintre cele mai controversate personaje din prima parte a secolului XX. Nascut in 1873, in Bulgaria, Cristian Racovski l-a cunoscut pe Friedrich Engels si a avut legaturi cu lideri ai miscarii socialiste internationale precum Gheorghi Plehanov, Rosa Luxemburg, Wilhelm Liebknecht sau Jules Guesde.

Adept al ideii ca proletarii nu au patrie, a planuit, impreuna cu Lev Trotki, „sa arunce burghezia la groapa de gunoi a istoriei". A reinfiintat Partidul Social-Democrat din Romania si si-a dorit sa infaptuiasca o federatie a statelor balcanice.

Dupa puciul bolsevic din 1917, se alatura lui Lenin si devine unul dintre liderii Kominternului. Detine functii importante in Rusia Sovietica. Dar, in 1938, in timpul Marii Terori, este judecat intr-un show trial. Este ucis la ordinul lui Stalin in septembrie 1941.

 

 

Noi lucrari publicate sub egida IICCR:

 

Elite comuniste inainte si dupa 1989 – cel de-al doilea volum al Anuarului Institutului, care cuprinde studii tematice dedicate elitelor politice, guvernamentale si militare din perioada comunista si strategiilor de conversie a acestora dupa 1989.

"Comunismul, din nefericire, nu este fictiune ideologica. A fost un mediu si un mod de viata, o lume rece. In numele comunismului au murit oameni, din frica lui nu s-au nascut copii, in cinstea lui s-au irosit munti de sudoare, de frica si de vorbe din vietile noastre. Acum vrem sa aflam si sa intelegem de ce, cum si cine a facut toate acestea. Acum putem sa ne amintim comunismul, sa-i descriem protagonistii si prezentul sau putem accepta tacerea. Fiecare dintre atitudini are un pret. Dar Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania si-a asumat-o pe aceea de a scrie aceasta istorie." (Marius Oprea)

 

 

Experiente carcerale in Romania comunista (sub coordonarea lui Cosmin Budeanca, sef Serviciu Muzee-Memorie in cadrul IICCR) – primul din seria celor cinci volume de interviuri, in mare parte inedite, cu fosti detinuti politici, interviuri ordonate in functie de judetele de resedinta ale intervievatilor.

O radiografie a terorii si a abuzului din Romania comunista!

Instaurat prin abuzuri, torturi si tratamente inumane aplicate „dusmanilor politici si de clasa", regimul comunist ramine o etapa inca insuficient cunoscuta a istoriei Romaniei. Volumul, primul dintr-o serie de cinci, completeaza imaginea acestui regim prin interviuri cu persoane care, in majoritate, nu si-au facut cunoscute experientele de detentie pina in prezent. Fostii detinuti politici descriu cum au perceput instaurarea comunismului, motivele si metodele arestarii, derularea anchetelor si proceselor, detentia, eliberarea si reinsertia socioprofesionala. Accentul marturiilor cade pe conditiile din inchisori – persecutiile, hrana, celulele, viata religioasa etc. -, conturindu-se astfel o imagine detaliata a penitenciarelor, dar si portrete ale detinutilor.

 

 

"Pitesti. Cronica unei sinucideri asistate" de Alin Muresan (expert al Serviciului Muzee-Memorie in cadrul IICCR) – cartea are ca obiect de studiu "fenomenul Pitesti".

"Lucrarea este intr-adevar monografica si aplicata, elaborata dupa fisele cronologice ale evenimentelor si sprijinita pe portretele personajelor principale." (Ruxandra Cesereanu)

"Desigur, intimplari atit de traumatizante asemenea celor de la Pitesti sint greu de acceptat ca lectura si inca si mai greu de rememorat de catre victime. Daca sintem de acord ca s‑a vorbit destul de mult despre actiune (cu toate ca doar in cercurile interesate, intrucit la nivelul totalitatii populatiei exista in continuare un semnificativ vid de informatii), opinam ca nu s‑a vorbit destul de bine despre aceasta. Demersul nostru incearca sa ofere o privire de ansamblu asupra faptelor, beneficiind de surse care nu au fost disponibile in cazul incercarilor de pina acum de a creiona un contur general a ceea ce e numit impropriu reeducare." (Alin Muresan)

 

Colaborarea Editurii Polirom cu IICCR a inceput in 2006, inca de la infiintarea acestuia, prin publicarea primului volum al Anuarului Institutului, De ce trebuie condamnat comunismul, in paginile caruia au fost discutate subiecte precum "Terorismul de Stat in Romania comunista", "Fizionomia Nomenclaturii", "Despre tragedia impunerii omului nou. Fenomenul Pitesti", "Conversia elitelor comuniste din Romania in perioada de tranzitie: 1989-2000".

 

 

"La cumparaturi cu bebe" de Sophie Kinsella

Traducere de Vali Florescu/ Colectia CHIC

"Pentru iubitoarele genului chick-lit care sint deja sau doar isi doresc sa fie mame, acest nou roman din seria La cumparaturi… este o adevarata mina de aur." (Publishers Weekly)

"Shopaholica Becky Bloomwood reintra triumfal in scena! De data aceasta, pe lista ei de achizitii figureaza… cel mai la moda obstetrician." (St. Petersburg Times)

La cumparaturi cu bebe (2007) este mult asteptata continuare a seriei aventurilor incorigibilei Becky Bloomwood. Angajata pe un post de vis la cel mai in voga magazin londonez, The Look, casatorita cu fermecatorul Luke si foarte, foarte insarcinata, celebra shopaholica descopera placerea cumparaturilor pentru cel mai tinar membru al familiei. Intentia ei este sa amenajeze o camera a copilului ultimul racnet in noua lor casa, sa puna mina pe cele mai dragalase hainute, pe cel mai sofisticat carucior si pe cel mai la moda obstetrician. Dar cind acesta se dovedeste a fi tocmai fosta prietena a sotului ei, planurile lui Becky ar putea suferi o modificare radicala.

 

 

"Clubul sotiilor nr. 2" de Jane Moore

Traducere de Ines Hristea/ Colectia CHIC

"O carte tratind relatiile amoroase cu un cinism hilar, ce ii va unge la suflet pe toti aceia care au pierdut vreodata la jocul dragostei. O metoda de vindecat inimi ranite la fel de eficienta ca o papusa voodoo." (Glamour)

Pentru cei ce doresc o carte usor de parcurs, care nu duce lipsa de ritmul, umorul si metrosexualitatea caracteristice serialului de succes Totul despre sex, Jane Moore le ofera Clubul sotiilor nr. 2. Este vorba de un grup de doamne care se intimpla sa nu fie prima alegere a barbatilor cu care s-au casatorit. Casniciile anterioare ale sotilor le tulbura vietile, iar Clubul devine un loc unde aceste neveste second-hand se intilnesc si isi aerisesc frustrarile si temerile, incercind sa gaseasca solutii pentru diverse probleme legate de precursoarele lor sau, mai precis, de barbatii care inca intretin o relatie cu ele – de la una de prietenie, pina la o obsesie ce frizeaza patologicul, cum e cazul unui vaduv. Impreuna, Julia, Fiona, Susan si Alison, cea mai recenta membra, care faciliteaza si intrarea cititorului in acest grup, trebuie sa faca fata unei lumi de avocati cu intentii necurate (specializati in divorturi), de birfe infioratoare si  de „foste-sotii" decise sa distruga viata conjugala a fericitelor „actuale-sotii".

 

 

"Femeia invizibila" de Lucy Cavendish

Traducere de Laura Craciun/ Colectia CHIC

"Femeia invizibila reprezinta pentru mamele zapacite, dezordonate si stresate ceea ce sint cartile lui Helen Fielding pentru doamnele singure si la fel de depasite de situatie. Pina si femeile ca mine, care nu stiu ce-i aceea maternitate, vor ride din toata inima." (Liz Jones, redactor de moda la Daily Mail)

Faceti cunostinta cu membrii familiei Smythe: Samantha, sotul ei, John al Doilea, si cele doua odrasle ale lor, Bennie si Jamie, plus Edward, din prima casatorie a Samanthei (cu John Intiiul). Nu este tocmai o familie binucleara tipica, desi decorul in care traiesc cei cinci este de-a dreptul bucolic: o vale inverzita la tara, aer curat si tocanite savuroase. Sa fii mama a trei baieti neastimpa­rati nu e chiar floare la ureche, dar totul se complica si mai mult atunci cind fostul sot al Samanthei isi face aparitia pe neasteptate dupa cinci ani de absenta. Motivul declarat sint problemele de familie si… Edward, pe care vrea sa-l cunoasca mai bine, iar baiatului i se pare fabulos sa aiba doi tati cu nume identice sub acelasi acoperis. Samantha, pe de alta parte, incepe sa simta cum se topeste undeva in fundal. Si astfel aceasta familie haotica, dar calda si iubitoare, se apropie incet-incet de un punct de criza.

 

 

 

EDITURA ALL

 

Clinica Mayo – Ghidul sanatatii familiei

Editor sef Dr. Scott C. Litin

De la prima aparitie in anul 1990, Ghidul sanatatii familiei a devenit o carte clasica de informatii medicale pentru toata familia. Aflat acum la cea de a treia editie, acest volum complet revizuit si generos ilustrat ofera cele mai noi cunostinte medicale, punind un accent puternic asupra autoingrjirii.

De la prevenire la tratament, de la perioada de nou-nascut la batrinete, acest ghid de sanatate cuprinzator ofera informatii usor de inteles si pe care va puteti baza, structurate in sase sectiuni.

Partea I: Sa traim corect – Cuprinzind strategii de promovare a sanatatii, aceasta sectiune detaliaza nutritia, controlul stresului, practicarea exercitiului fizic si alte activitati pentru o viata sanatoasa.

Partea a II-a: Afectiuni si ingrijorari frecvente de-a lungul stadiilor vietii – In aceasta sectiune veti gasi explicatii despre cresterea si dezvoltarea omului, descrieri ale problemelor de sanatate comune copiilor si adultilor, precum si o discutie despre  subiecte legate de perioada terminala a vietii si decesul.

Partea a III-a: Interpretarea semnelor si a simptomelor – Aceasta noua sectiune a cartii este menita sa va ajute sa intelegeti mai bine care sint cauzele anumitor semne sau simptome pe care le aveti. Include informatii despre ingrijorari si plingeri frecvent intilnite atit ale adultilor, cit si ale copiilor.

Partea a IV-a: Primul ajutor si ingrijirea de urgenta – In aceasta sectiune veti gasi sfaturi despre cum sa reactionati in diferite situatii, acestea variind de la simple entorse si taieturi pina la situatii de urgenta, cum sint durerile toracice sau inecul.

Partea a V-a: Boli si tulburari – Cea mai cuprinzatoare sectiune a acestei carti, aceasta parte include informatii despre aproximativ 1000 de boli si tulburari. Aici veti gasi informatii detaliate despre afectiuni specifice. Fiecare subiect cuprinde semne si simptome, urmate de o descriere a afectiunii, informatii despre cum se stabileste diagnosticul si un rezumat al optiunilor de tratament. In deschiderea acestei sectiuni sint 40 de pagini cu ilustratii color care sa va ajute sa intelegeti mai bine anatomia umana si bolile mai  frecvent intilnite.

Partea a VI-a: Teste si tratamente – Aceasta sectiune cuprinde testele utilizate pentru eveluarea starii de sanatate individuala si pentru stabilirea diagnosticului. Cuprinde, de asemenea, un ghid al medicamentelor si informatii despre tratamentele chirurgicale, diferite metode de ameliorare a durerilor, precum si informatii despre medicina complementara si alternativa.

Folosindu-se de cunostintele si experienta a peste 2000 de medici si alti specialisti din cadrul Clinicii Mayo, aceasta carte revizuita cu meticulozitate cuprinde informatii vitale pentru o stare de sanatate mai buna.

 

 

"Gimnastica Pilates pentru gravide" de Anna Selby

Exercitii fizice usoare si eficiente pentru perioada sarcinii si pentru perioada postnatala

Metoda Pilates reprezinta sistemul ideal de exercitii usoare si eficiente pe care sa il folositi in perioada sarcinii si in lunile de dupa nastere, pentru a va readuce corpul in forma.

Aceasta lucrare prezinta exercitii anume concepute pentru a va tonifia spatele si muschii planseului pelvin, pentru a va intari abdomenul si pentru a atinge o constitutie fizica „mai puternica, dar si mai placuta" pentru care metoda Pilates este renumita: exercitii atent concepute pentru fiecare trimestru de sarcina; exercitii recomandate in perioada de dupa sarcina pentru a va recapata abdomenul plat; sfaturi pentru respiratie si postura; miscari usoare si controlate; tehnici care va vor relaxa si energiza.

Gimnastica Pilates pentru gravide contine, de asemenea, informatii excelente despre schimbarile care apar in organismul dumneavoastra in timpul si dupa perioada de sarcina.

 

 

 

EDITURA HUMANITAS FICTION

 

"A treisprezecea poveste" de Diane Setterfield

Colectia Raftul Denisei

* o carte hipnotica despre tainele dublului, metafora oglinzii, cautarea adevarului si iubirea de carti

* Bestseller tradus in peste treizeci de tari, aparut la editura Humanitas Fiction in colectia Raftul Denisei

"Spune-mi adevarul!" sint cuvintele care le leaga pe celebra scriitoare Vida Winter si pe tinara autoare de biografii Margaret Lea, facindu-le sa-si vada destinele in oglinda. Vida Winter le-a dat jurnalistilor nu mai putin de nouasprezece variante contradictorii ale biografiei ei bintuite de vechi si periculoase secrete de familie. Margaret Lea si-a facut o profesie din a inlatura carnea fictiunii si a descoperi scheletul faptelor reale, intrucit ii plac povestile de moda veche, cu finaluri fara echivoc. Secretele adinci, iubirile netraite, fantoma geamanului pierdut reprezinta puntea de legatura intre cele doua personaje. Cind se uita in oglinda, fiecare zareste chipul indurerat al altcuiva. Impreuna, Vida si Margaret vor strabate hatisurile unei istorii personale ce oscileaza intre nebunie si dragoste obsesiva, intre minciuna si jumatati de adevar. Treptat, paginile albe ale enigmaticei povesti – a treisprezecea – pe care scriitoarea nu vrea sa o depene isi vor dezvalui taina.

"Un roman fascinant, romantic si plin de mister." (The Independent)

"O carte hipnotica… Un roman noir, dar in acelasi timp plin de umor, de culori, de vitalitate. La sfisitul lui, cititorul nu-si va dori decit o noua poveste scrisa de aceeasi mina." (Barnes and Noble)

"A treisprezecea poveste ii va da cititorului placeri incendiare si fiori reci, cerind adrenalina ca sa-si dezvaluie secretele. Se potriveste la fel de bine unei dupa-amiezi ploioase pe canapea si unei zile insorite pe plaja." (Library Journal)

"Prin A treisprezecea poveste, Setterfield face o declaratie de dragoste eroinelor romantice ale lui Wilkie Collins sau ale surorilor Bronte. Un minunat roman gotic, care insa apartine prin spirit secolului XXI." (Kirkus Reviews)

Comentarii