150 de ieşeni au donat bani pentru ghetuţele unor copii săraci

vineri, 17 noiembrie 2017, 10:27
2 MIN
 150 de ieşeni au donat bani pentru ghetuţele unor copii săraci

La Iaşi există de aseară o nouă asociaţie nonprofit, care sare în ajutorul copiilor săraci. Asociaţia „Aktis – Ctitori de fapte bune“ a lansat la Palas, de la ora 17, odată cu anunţul oficial de înfiinţare şi o campanie umanitară. Evenimentul a avut loc în sălile Chopin şi Vivaldi şi a avut printre invitaţii principali pe Melania Medeleanu, prezentator TV şi fondator MagiCamp, pe Liana Stanciu, prezentator radio şi TV, Bogdan Tănasă, de la CasaShare Iaşi, şi Felix Pătrăşcanu, fondator FAN Courier.

Preţul unui bilet a fost de 30 de lei, iar din banii strânşi din bilete se vor cumpăra ghetuţe pentru copiii săraci. „Nu vreau să plecăm de aici cu idea că trebuie să faci aceste lucruri. Trebuie să simţi“, a spus Liana Stanciu. Fiecare dintre invitaţi a povestit motivul pentru care a început să ajute pe alţii, în special pe copii. Bogdan Tănasă de la CasaShare, cunoscut pentru casele pe care le construieşte pentru familiile cu mari probleme financiare şi în necaz, a avut poate cea mai interesantă poveste.

„Am crescut într-un sat, peste drum de o casă de copii. Ei erau prietenii mei, cu ei mă jucam. În ‘93 au venit străinii cu ajutoare, şi atunci i-am ajutat pentru că ştiam un pic de engleză. Am învăţat atunci ce înseamnă să ajuţi, pentru că până atunci nu ştiam. Eram crescut în spiritul comunismului. Dacă îmi dădeau părinţii pachet la şcoală, îmi ziceau să am grijă de el, să nu dau la nimeni. Nu ştiam să împart“, povesteşte Bogdan. La rândul său, Melania Medeleanu a amintit de tabăra MagiCamp, unde merg copiii cu afecţiuni oncologice. „Anul acesta au fost 11 serii şi 200 de voluntari. Alţi 200 şi ceva nu au mai prins loc. Ei au stat cu copiii câte o săptămână, îi trezeau, îi duceau la masă, stăteau cu ei, îi culcau seara, le citeau poveşti, îi ţineau de mână când le era rău de la chimioterapie. Mulţi şi-au dat seama după această experienţă că în viaţă sunt alte priorităţi“, a precizat Melania.

Deşi s-a lansat oficial abia aseară, Asociaţia Aktis a reuşit de la înfiinţare şi până în prezent să realizeze peste două campanii de fapte bune, ajutând peste 4.000 de copii, cu 2.000 de ghiozdane şi aproape 2.000 de ghetuţe. Campania pentru care s-a strâns o parte din bani la acest eveniment, din bilete şi donaţii, va avea loc în decembrie. „Ghetuţe călduţe“, căci aşa se numeşte campania, va sări în ajutorul a 800 de copii cu rezultate bune la şcoală, din mai multe judeţe din Vaslui, Iaşi şi Botoşani, cu câte o pereche de ghete şi un cadou dulce. Moderatorul evenimentului a fost Roxana Chebac, coprezentator ITO2017. 

Comentarii