25 ieşeni urcă zilnic, în stare gravă, în Salvare. Ce se întâmplă doctore?

vineri, 22 februarie 2019, 02:50
3 MIN
 25 ieşeni urcă zilnic, în stare gravă, în Salvare. Ce se întâmplă doctore?

Aceasta este media persoanelor transportate la spital cu unităţi aparţinând SMURD Iaşi. În 2018 au existat nu mai puţin de 10.000 de solicitări prin 112 pentru o maşină a Serviciului.

9.034 de persoane au fost transportate la spital în ultimul an cu unităţi aparţinând SMURD. Intervenţiile au fost făcute cu cele 16 autosanitare ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi şi cu patru deţinute de Spitalul Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon“. În 2018 au existat 10.336 de solicitări prin 112 pentru un echipaj al SMURD, dar nu toate au putut fi preluate de către acest serviciu, atât pentru că maşinile de intervenţie sunt stabilite în funcţie de situaţie, dar şi pentru că îşi desfăşoară activitatea împreună cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă Iaşi (SAJ). „SMURD nu poate aloca maşini la fiecare caz, deoarece lucrăm complementar cu cei de la SAJ. De asemenea, maşinile operează în baza unui ordin de ministru, nu a cererii care se face prin numărul de urgenţă. Sunt oameni care solicită, de exemplu, ambulanţă cu medic, însă nu există şansa să avem una pentru toţi pacienţii din Iaşi“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Vor veni 16 noi maşini

Conform reprezentanţilor SMURD, în acest moment în Iaşi funcţionează o ambulanţă de terapie intensivă cu medic, de tip C1, două ambulanţe de tip B2, cu paramedici, o maşină de neonatologie, operată de o echipă for­mat dintr-un medic şi un asistent de la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi sau de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, trei maşini pentru victime multiple, care sunt folosite doar în cazul accidentelor cu victime multiple sau în alte situaţii care necesită transportul unui număr mare de pacienţi, precum şi un elicopter, cu o echipă medicală pentru intervenţia rapidă la distanţe mari. De asemenea, două ambulanţe cu medic funcţionează şi în Târgu Frumos şi Paşcani, iar cinci cu echipaje formate din paramedici în Târgu Frumos, Podu Iloaiei, Răducăneni, Hârlău şi Paşcani. Reprezentanţii SMURD spun că cei mai mulţi dintre paramedici, subofiţeri ai ISU, au pregătirea necesară pentru a putea pune o perfuzie cu medicament în caz că este necesar.

„Unul din principalele lucruri care li se reproşează echipajelor cu paramedici e că nu pun perfuzii, dar acum majoritatea au nivelul necesar pentru a o face. De cele mai multe ori gesturile salvatoare sunt deschiderea căilor aerine, aspirarea lor, transportul cu targa, oxigenarea căilor respiratorii. Rare ori a pune o perfuzie face diferenţa dintre viaţă şi moarte“, a adăugat profesorul Diana Cimpoeşu. Recent, două ambulanţe noi au fost date spre utilizare în Podu Iloaiei şi Iaşi, iar în luna martie se preconizează că vor fi aduse alte 16 maşini noi care să le înlocuiască pe cele care au depăşit deja norma de kilometri.

Comentarii