De Sănătate

Punem punctul pe știi

5 intrebari despre spalatul pe maini cu un dezinfectant de maini

luni, 26 octombrie 2020, 09:00
3 MIN
 5 intrebari despre spalatul pe maini cu un dezinfectant de maini

Traim vremuri in care spalatul pe maini cat mai de este recomandat pe toate mijloacele de comunicatii. Desi oamenii sunt indemnati sa se spele pe maini in mod obligatoriu imediat dupa transportul cu mijloacele publice, utilizarea toaletei, inainte de masa pentru a scadea probabilitatea contractarii unei boli infectioase transmisibile, doar 5% dintre noi se spala corect mereu in aceste situatii.

In afara de apa si sapun, oamenii au la dispozitie dezinfectanti maini care sunt din ce in ce mai utilizati in conditiile actuale. Acestia este disponibili intr-o gama din ce in ce mai variata, de la companii diferite.

Modul in care sunt folosite produsele si ingredientele lor influenteaza cat de eficiente sunt. Gelul antibacterian este un produs folosit pentru a distruge bacteriile periculoase de pe suprafata pielii fara a utiliza apa si sapunul, deoarece nu are nevoie de clatire.

Cat de eficient este un dezinfectant de maini pentru igienizarea mainilor?

Atunci cand sapunul si apa curata nu sunt disponibile, utilizarea unui dezinfectant pentru maini pe baza de alcool, cu un procent de minim 60% alcool, este ideal pentru igienizarea mainilor.

Utilizarea unui dezinfectant maini sau a unei solutii dezinfectante nu este eficienta pentru indepartarea totalitatii germenilor, dar in schimb reduce in mod considerabil numarul de germeni. Aceste produse nu sunt eficiente si nici recomandate pentru indepartarea murdariei vizibile si a grasimii de pe maini, dar nici pentru unele metale grele, pesticide si alte produse chimice daunatoare.

Care sunt compusii de baza din gelurile antibacteriene?

Un numar mare dintre gelurile antibacteriene contin alcool drept ingredient activ, acesta avand un rol antiseptic. Principalul agent activ al gelurilor antibacteriene este alcoolul etilic. Alte ingrediente sunt glicerina, apa, parfumul sau aloe. Mai demult, contineau si triclosan, un compus cu efecte controversate, dar a fost interzis la nivel european.

Compusii gelurilor antibacteriene ne pot face rau?

Un studiu publicat in jurnalul PLOS One in 2014 a aratat ca unii compusi ai gelurilor antibacteriene pot determina pielea sa absoarba de 100 de ori mai multa cantitate de bisfenol A.
Cu toate acestea, dezinfectantii nu sunt periculosi pentru sanatate daca sunt folositi in cantitati mici, atunci cand este necesar, pentru a reduce riscul de infectare cu diversi microbi, virusi sau bacterii.

Cum actioneaza gelurile antibacteriene?

Ingredientul activ al gelului antibacterian, alcoolul are capacitatea de a denatura proteinele germenilor, lucru care duce la liza structurii lor si de asemenea, la reducerea actiunii. In general, gelurile antibacteriene sunt extrem de eficiente impotriva bacteriilor, ciupercilor si unor tipuri de virusi incapsulati. Totusi nu sunt eficiente impotriva virusilor care nu sunt incapsulati, a protozoarelor provocatoare de malarie si a unor spori de bacterii.

Persoanele care folosesc pe maini un dezinfectant maini ar trebui sa stie ca acesta nu isi mentine eficienta pentru mult timp si persoana se poate infecta dupa contactul cu o alta persoana, un obiect sau chiar o suprafata.

Cum se foloseste corect un dezinfectant pentru maini?

Dezinfectantul pentru maini se aplica pe maini pana intra in piele, iar pielea ramane uscata. Organizatia Mondiala a Sanatatii si Ministerul Sanatatii ne recomanda urmatorii pasi pentru folosirea dezinfectantului de maini:

  • Se aplica in podul palmei o cantitate de dezinfectant maini suficienta pentru intreaga mana
  • Se maseaza gelul intre palme
  • Se impreuneaza palmele cu degetele larg deschise pentru a putea curata spatiile dintre degete
  • Se intercaleaza palmele cu degetele indoite pentru a putea curata zona palmei de la mana opusa cu varfurile degetelor
  • Se prinde degetul mare de la o mana cu ajutorul palmei opuse si se realizaza miscari de rotatie pentru o curatare intensa
  • Se curata unghiile cu ajutorul unor miscari de rotatie pe palma mainii opuse

Un studiu observational pe un esantion de 3000 de persoane a relevat faptul ca 10% dintre acestea nu se spala pe maini dupa utilizarea toaletei publice, iar din cei care o fac, 33% nu utilizeaza sapun. Alte studii realizate in SUA si Brazilia au aratat faptul ca, in medie, atingem obiecte si suprafete din spatiul public de 3.3 ori intr-o ora si ne atingem gura sau nasul de 3.6 ori intr-o ora. 

Concluzionand, apa si sapunul sunt mai eficiente in preventia raspandirii bacteriilor, conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. Mai mult, nu se recomanda inlocuirea sapunului cu dezinfectantul de maini, ci dezinfectantul ar trebui folosit ca o metoda suplimentara de curatare dupa folosirea apei si sapunului.

Comentarii