77 de pelerini au avut nevoie în weekend de ajutor medical: de la luxaţii până la crize comiţiale

luni, 10 octombrie 2022, 01:50
2 MIN
 77 de pelerini au avut nevoie în weekend de ajutor medical: de la luxaţii până la crize comiţiale

De sâmbătă dimineaţă şi până duminică la amiază, 77 de persoane care au venit să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au avut nevoie de îngrijiri medicale. Doar patru dintre acestea au avut nevoie de investigaţii suplimentare pentru care au fost transportate la spital. 

Conform reprezentanţilor Grupării de Jandarmi Mobile „Alexandru cel Bun” din Bacău, care se ocupă de desfăşurarea în condiţii bune a pelerinajului, cei care au avut nevoie de îngrijiri au prezentat dureri abdominale, stări de leşini, hipertensiune arterială, hipoglicemie, crize comiţiale, dar şi luxaţii de membru. Cei de la SMURD Iaşi au preluat în 24 de ore un număr de 25 de cazuri medicale, iar cele mai multe persoane au fost din judeţul Ilfov. „În primele 24 de ore de activitate la Catedrala Mitropolitană am avut 25 de cazuri medicale, dintre care doar un pacient cu crize comiţiale a fost transportat la spital. Ceilalţi au avut hipertensiune arterială, lipotimie sau sindrom abdominal dureros”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.

Specialiştii recomandă pelerinilor care vor veni zilele acestea în Iaşi să respecte câteva reguli: dacă vin cu mâncare la pachet să se asigure că alimentele nu sunt perisabile şi să nu uite să consume lichide, cum ar fi apă sau ceai cald dacă temperatura o impune. De asemenea, este recomandat să aibă în bagaj îmbrăcăminte mai groasă, o pelerină de ploaie sau o umbrelă, iar dacă au simptome ale unei boli respiratorii să folosească masca de protecţie pentru a nu răspândi boala celor din jur. Totodată, să anunţe personalul medical care se ocupă de monitorizarea pelerinajului dacă au probleme de sănătate pentru a primi ajutor şi recomandări din partea acestora.

Comentarii