De Business

Punem punctul pe știi

800 kilograme de pești morți în mai multe lacuri din județul Iași

joi, 02 mai 2019, 09:36
3 MIN
 800 kilograme de pești morți în mai multe lacuri din județul Iași

Mai mulți pești morți au fost văzuți plutind pe lacul Tansa din Blecești zilele trecute, dar și și pe acumulările Plopi și Cicadaia. Autoritățile au fost sesizate și s-au luat măsuri. S-au colectat aproximativ 800 kilograme de pești. Cauza principală a mortalității o repezentă, conform specialiștilor, oscilațiile de temperatură și o viroză. Oamenii sunt avertizați să nu consume pești găsiți morți pe lac!

"Temperaturile au variat de la 7 grade C la 21 de grade C. Aceste oscilații de temperatură au determinat și descompunerea nămolului organic și a amoniului organic de pe fundul râului provenit anterior de la deversările de ape uzate din amonte. Există și posibilitatea unei viroze apărute la anumite specii de pești", precizează autoritățile.

Concluziile specialiștilor – comunicatul oficial:

Rezultatele analizelor fizico-chimice pe probele de ape prezintă depășirea indicatorului CCOCr, ceea ce indică gradul de oxidare a materiei organice din aport extern.

Echipele de intervenție ale Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad și Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași acționează în continuare și monitorizează în permanență acumularea Tansa-Belcești, dar și celelalte acumulări din zonă.

Pentru îndepărtarea efectelor produse de mortalitatea piscicolă reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, împreună cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași au mai făcut următoarele demersuri: 

  • S-a întrunit Gurpul de Suport Tehnic pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență Generate de Inundații, Fenomene Meteorologice Periculoase, Accidente la Construcțiile Hidrotehnice și Poluări Accidentale.
  • A fost înștiințată societatea ACVACOM S.R.L. cu privire la necesitatea colectării și neutralizării (prin unități specializate) a fondului piscicol afectat, urmând a ne fi transmise cauzele producerii mortalității piscicole. Societatea menționată a intervenit imediat conformându-se solicitărilor;
  • La ora prânzului – în data de 01.05.2019, fondul piscicol afectat a fost îndepărtat în totalitate de pe lacul de acumulare Tansa, fenomenul înregistrat fiind încă sub observare.
  • La data prezentei personalul de specialitate A.B.A. Prut-Bârlad și S.G.A. Iași  continuă verificările in teren in vederea identificării cauzelor mortalității piscicole din acumularea Tansa – Belcești.
  • A fost înstiințată societatea APAVITAL pentru a acţiona în conformitate cu prevederile legale, iar în cazul prelevării de apă brută din priza de apa – ac. Tansa-Belceşti, a se lua măsurile ce se impun în astfel de situaţii, în vederea asigurării calităţii apei potabile distribuite, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
  • A fost înștiințată Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Iași de situația de la acumularea Tansa-Belcești, iar personalul abilitat a preluat probe de pești care au fost transportate la DSV în vederea efectuării analizelor specifice.

Comentarii