A cincea prelevare de organe de anul acesta. Un rinichi, corneea şi ficatul au rămas la Iaşi

miercuri, 13 iunie 2018, 01:57
2 MIN
 A cincea prelevare de organe de anul acesta. Un rinichi, corneea şi ficatul au rămas la Iaşi

Cea de-a cincea prelevare de organe de anul acesta, de la o donatoare aflată în moarte clinică, a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, pe 8 iunie, la Spitalul „Sfântul Spiridon“ Iaşi. Femeii i-au fost recoltate mai multe organe, printre care rinichi, ficat, plămâni, os, tendon şi cornee. Dintre acestea, unul dintre rinichi, corneea şi ficatul au rămas la Iaşi, restul fiind redirecţionate către alte spitale.

Ficatul a fost transplantat la Spitalul „Sfântul Spiridon“ şi a ajuns la o femeie de 37 de ani, care se afla de ceva vreme pe lista de aşteptare. Rinichiul a fost tri­mis la Centrul de Transplant Renal de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“, unde i-a fost transplantat unui bărbat de 56 de ani, din Suceava, care se afla de aproape opt ani în programul de dializă. Cel de-al doilea rinichi, împreună cu osul şi tendonul, a fost redirecţionat către Bucureşti. Corneea a ajuns la două paciente, iar transplantul s-a realizat luni, 11 iunie, la Secţia de Oftalmologie a Spi­talului „Sfântul Spiridon“.

„Primitoarele de cornee au fost două femei, de 57, respectiv 67 de ani. Pacienta în vârstă de 67 de ani suferea de o boală degenerativă la ambii ochii, şi astfel i-a putut fi salvat unul. Pacienta de 57 de ani avea o afecţiune numită keratocon (n.r. – o boală de ochi care progresează lent, în care corneea cu for­ma iniţială, rotundă, se subţiază şi începe să se bombeze în formă de con, cauzând formarea de imagini neclare), pe unul dintre ochi. Cele două se află sub monitorizare şi deocamdată evoluţia lor este favorabilă“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD şi purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Intervenţia a fost condusă de prof.univ.dr. Dorin Chiseliţă, conducătorul Secţiei de Oftalmologie. În ceea ce priveşte plămânii, aceştia au fost preluaţi de către o echipă din Belgia.

„În România, transplantul de plămân este abia la început, nu prea sunt primitori compatibili şi nici nu este o intervenţie atât de frecventă, astfel că de cele mai multe ori se decide cedarea acestora pentru transplant“, a menţionat dr. Raluca Neagu Movilă, coordonatoarea Centrului Regional de Transplant.

Recoltarea organelor a durat aproximativ opt ore, fiind realizată în intervalul 7.00-15.00.

Comentarii