Un spărgător profesionist i-a înduplecat pe judecători şi procuror

A dat lovituri de zeci de mii de euro în timp ce era eliberat pentru un transplant renal

miercuri, 22 decembrie 2021, 02:49
5 MIN
 A dat lovituri de zeci de mii de euro în timp ce era eliberat pentru un transplant renal

Dependent de furturi, un ieşean a renunţat până şi la un transplant de rinichi pentru a putea să-şi exercite „profesiunea”. Cu dosarul său în faţă, magistraţii păşcăneni au ajuns la concluzia că el şi-a pus conştient în pericol sănătatea, tocmai pentru a amâna pe cât posibil transplantul. În acest mod, câştiga timp pentru furturi. Pe termen scurt, ideea a funcţionat, Ovidiu Nunucă obţinând peste 200.000 lei din câteva lovituri bine ţintite. Pe termen lung, va avea mai bine de un deceniu timp de gândire.

În martie anul trecut, Nunucă fusese condamnat definitiv la 7 ani de închisoare pentru tâlhărie calificată. Obţinuse dintr-o singură lovitură 110.000 lei şi 44.300 euro, printr-o metodă cunoscută.

A mers împreună cu alţi doi în satul Şcheia şi, în timp ce complicii săi distrăgeau atenţia unor bătrâni prefăcându-se că vor să cumpere produse agricole, Nunucă a intrat în casă şi a furat geanta în care victimele îşi ţineau economiile. După doar trei luni petrecute în închisoare, bărbatul a solicitat întreruperea executării pedepsei din cauza bolilor de care suferea.

Până şi procurorul de şedinţă a solicitat aprobarea cererii, aşa că Nunucă a fost eliberat pentru două luni, în vederea efectuării unui transplant renal, donator urmând să fie mama sa.

La sfârşitul lui octombrie 2020, Nunucă era din nou liber. În loc să-şi urmeze însă şedinţele de dializă programate, acesta şi-a găsit alte preocupări. Ancheta avea să stabilească ulterior că Nunucă participa la şedinţele de dializă din două în două, lipsind la 8 dintre acestea.

În aceste condiţii, starea sa de sănătate nu a permis realizarea transplantului, aşa că în ianuarie i s-a aprobat o prelungire cu trei luni a permisiei. Nunucă a folosit timpul astfel câştigat pentru a se reapuca de „lucru”.

Şi-a mai cumpărat o maşină pentru a o folosi doar în timpul „operaţiunilor”. Astfel, se asigura că nu se va face legătura cu el. Victimele ar fi reclamat că au fost jefuite de un individ aflat la volanul unui Audi sau de unul cu un VW Transporter, or toată lumea ştia că nu avea permis, iar fiul său conducea un VW Polo.

De altfel, pentru a îngreuna cercetările, nici nu acţiona în judeţul Iaşi, ci în Vaslui sau Botoşani, unde se deplasa însoţit de fiul său şi de un complice.

Metoda de lucru a celor trei hoţi era simplă. Mergeau prin sate, fie oferind textile spre vânzare, fie oferindu-se să cumpere tichete de transport pentru pensionari sau produse agricole.

De regulă erau refuzaţi, dar cu această ocazie culegeau informaţii despre eventualii alţi membri ai familiei şi apreciau dacă victima era suficient de înstărită pentru a merita efortul. Într-una dintre nopţile următoare, dădeau spargerea. Pe 5 februarie, cei trei au mers în Botoşani, în satul Bădiuţi, component al oraşului Ştefăneşti.

Au intrat în vorbă cu o femeie, întrebând de tichete de călătorie. Victima nu avea aşa ceva, dar hoţii şi-au făcut o idee despre ce ar putea găsi şi când. În noaptea de 7/8 februarie, au intrat în casă, furând 5.000 de lei, o pereche de cercei de aur, dar şi un lănţişor cu cruce din argint şi o sticlă de ţuică.

După câteva nopţi, au spart altă casă, tot în judeţul Botoşani, în localitatea Româneşti. De aici, au furat 3.700 de lei. Înainte de a ataca, făcuseră două vizite. Întâi, Nunucă şi fiul său oferiseră spre vânzare lenjerie de pat şi feţe de masă.

Nu se lămuriseră ce avea omul prin casă, aşa că după câteva zile a venit şi complicele, Marian Dimache, pentru a cumpăra tichete de călătorie.

Pe 19 februarie au dat o lovitură spectaculoasă, în satul Obârşenii Lingurari din Vaslui. Au oferit spre vânzare viitoarei victime pilote şi alte obiecte textile. Nu au vândut nimic, dar au revenit în aceeaşi noapte. Au forţat un geam şi au intrat. Au găsit într-un geamantan suma de 180.000 de lei. Pe 1 martie, hoţii au făcut o vizită în Tulnici, judeţul Vaslui.

Au cerut viitoarei victime tichete de călătorie. Apoi, să le schimbe 200 de lei, intenţia fiind de a o ţine ocupată până inspectează casa. Nu au reuşit, dar nici nu au renunţat. Intuiţia le spunea că se poate încerca, fiind vorba de o gospodărie mare, cu mai multe corpuri de clădire.

După două nopţi, au forţat un geam al casei şi au furat din interior 16.000 de lei care se aflau într-un borcan ţinut în şifonier. În aceeaşi noapte au mai spart o casă, tocmai în judeţul Vrancea. Nu apucaseră să studieze terenul, aşa că au ieşit cu mâna goală.

Hoţilor li s-a înfundat după ce au încercat să jefuiască o bătrână de 84 de ani. S-au oferit să cumpere tichete de călătorie. Femeia le-a adus unul, să-l vadă. Nunucă l-a luat, dar l-a înapoiat, spunând că nu e bun şi cerându-i femeii să aducă altul. Dimache nu apucase încă să verifice casa.

Când femeia s-a întors spre casă, l-a găsit pe acesta în hol şi şi-a dat seama că intenţiile vizitatorilor erau altele. În plus, observase că Nunucă purta mănuşi chirurgicale şi intrase la idei.

Descrierile amănunţite ale femeii, detaliile date de victime şi înregistrările făcute de camerele de supraveghere au dus la identificarea tâlharilor, care au fost trimişi în judecată în faţa Judecătoriei Paşcani.

Ovidiu Nunucă a fost condamnat la 5 ani şi 2 luni de închisoare, pedeapsă care se va adăuga la cea iniţială, rămasă aproape neexecutată. În total, Nunucă va rămâne după gratii timp de 12 ani şi o lună. Fiul său, Elvis Nunucă şi Marian Dimache au fost condamnaţi la câte 3 ani şi 6 luni de închisoare. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi încă supusă apelului. 

Comentarii