A fost nevoie de un an pentru înfiinţarea Asociaţiei Metropolitane de Transport

joi, 15 iulie 2021, 01:50
1 MIN
 A fost nevoie de un an pentru înfiinţarea Asociaţiei Metropolitane de Transport

Asociaţia Metropolitană de Transport Public (AMTP) a devenit realitate, la aproape un an de la înfiinţarea sa pe hârtie. Magistraţii Tribunalului au admis apelul înaintat de reprezentanţii legali ai asociaţiei, schimbând în totalitate decizia anterioară a Judecătoriei, care respinsese înfiinţarea AMTP. Sentinţa Tribunalului este definitivă, asociaţia putând începe să funcţioneze cu acte în regulă.

AMPT a fost înfiinţată oficial la sfârşitul lunii iulie a anului trecut, scopul său fiind înfiinţarea şi gestionarea unei reţele de transport în comun care să lege municipiul de comunele apropiate.

În opinia municipalităţii, o reţea de transport unitară ar reprezenta o alternativă viabilă la transportul auto individual, urmând să soluţioneze problema ambuteiajelor care se formează pe străzile Iaşului şi la intrările în oraş la orele de vârf. Alături de municipiu, pe lista fondatorilor asociaţiei se află primăriile comunelor Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Comarna, Holboca, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Tomeşti, Ţuţora, Ungheni, Valea Lupului şi Victoria.

Deşi înfiinţarea asociaţiei a fost decisă acum aproape un an, cererea de acordare a personalităţii juridice a fost depusă abia la mijlocul lunii mai 2021. Consilierul liberal Eduard Boz, împuternicitul Consiliului Local pentru înfiinţarea asociaţiei, a explicat întârzierea prin organizarea alegerilor locale din toamna anului trecut şi prin procedurile birocratice necesare întocmirii dosarului. Culmea, decizia iniţială de respingere a înfiinţării asociaţiei a fost luată de magistraţii Judecătoriei în principal pentru că de la dosar lipsea tocmai o hotărâre CL.

Comentarii