A furat maşina care l-a tractat după un accident, dar susţine că era în comă

marți, 01 martie 2022, 02:49
3 MIN
 A furat maşina care l-a tractat după un accident, dar susţine că era în comă

După ce şi-a făcut praf maşina într-un accident petrecut la Podu Iloaiei, un braşovean a furat maşina venită să-l tracteze. A reuşit să o facă praf şi pe aceasta, într-un accident petrecut la Bacău. Braşoveanul a scăpat din ambele accidente, dar a ajuns în faţa instanţei, acuzat de furt calificat.

Faptele s-au petrecut pe 21 decembrie 2017. În jurul orei 4.00, venind spre Iaşi, George Nica a pierdut controlul Skodei pe care o conducea şi a acroşat un Opel parcat în faţa unei case.

Evenimentul s-a soldat doar cu pagube materiale, iar Nica a fost amendat de poliţiştii din Podu Iloaiei. Întrucât Skoda era avariată prea grav pentru a-şi putea continua deplasarea, Nica a căutat o platformă care să-i aducă maşina la Iaşi. A reuşit să găsească un VW Crafter, condus de Liviu I. Acesta era încă nou în afaceri.

Abia trecuseră trei zile de când îşi cumpărase autoutilitara şi încă nu o înmatriculase pe numele său. Cu noaptea în cap, a răspuns la apelul lui Nica şi l-a adus până în parcarea restaurantului Moara de Foc.

Pe drum Nica l-a auzit pe şofer discutând cu un prieten, aflat în maşină, despre un nou transport pe care îl are de făcut în aceeaşi zi, respectiv tractarea unei rulote. Nica l-a rugat să-l ia şi pe el, iar Liviu I. a acceptat.

Ca urmare, în seara aceleiaşi zile, cei trei plecau din Iaşi, înapoi spre Podu Iloaiei. Ajunşi acolo, Liviu I. a constatat că nu are actele rulotei ce urma să fie transportată. Şi-a lăsat autoutilitara în parcarea benzinăriei Lukoil şi a plecat, împreună cu prietenul său, pentru a căuta documentele.

Când s-au întors, după aproximativ o jumătate de oră, autoutilitara dispăruse. Rămas singur în cabină, cu cheie în contact, Nica nu avusese altceva de făcut decât să plece. Liviu I. a anunţat imediat furtul.

După nici patru ore, a fost sunat de un lucrător al poliţiei, care i-a comunicat că automobilul VW Crafter fusese identificat în Oituz, fiind implicat într-un accident rutier. Şoferul fusese rănit şi transportat la spital. Autoutilitara era practic distrusă, fiind avariată în proporţie de 95%.

Audiat în cursul urmăririi penale, Nica a negat furtul, susţinând că după accidentul de dimineaţă nu-şi mai aminteşte nimic, întrucât ar fi intrat în comă şi ar fi fost transportat la mai multe spitale din Iaşi.

Declaraţia sa era evident falsă, iar Nica a fost trimis în judecată pentru furt calificat. Liviu I. s-a constituit parte civilă, solicitând 18.000 euro, reprezentând contravaloarea automobilului distrus, 30.000 de euro reprezentând beneficiul nerealizat şi 5.000 de euro ca daune morale.

Magistraţii Judecătoriei au constatat însă că Liviu I. nu dovedise decât paguba suferită prin distrugerea maşinii, aşa că i-au aprobat doar despăgubiri materiale de 18.000 euro şi daune morale de 2.000 de lei.

Nica a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare, dar nu cu executarea în regim de detenţie, ci cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi 6 luni. Sentinţa a fost atacată de şoferul păgubit, Curtea de Apel urmând să reanalizeze dosarul la mijlocul lunii viitoare. 

Comentarii