A murit o îndrăgită actriţă a Teatrului de Copii

miercuri, 24 iulie 2019, 08:59
1 MIN
 A murit o îndrăgită actriţă a Teatrului de Copii

Actriţa Simona Agachi, care a făcut parte din prima generaţie a Teatrului de Păpuşi de Stat din Iaşi şi a contribuit la mai bine de 60 de stagiuni ale insituţiei ieşene pentru copii şi tineret, s-a stins din viaţă în cursul zilei de 21 iulie, la vârsta de 88 de ani. 

Rolul său de debut a fost Iedul cel Mic din Capra cu trei iezi, de Ion Creangă, în regia lui Manole Al. Foca, profesor de Dicţie la Institutul de Teatru „Matei Millo“ din Iaşi, desfiinţat de regimul comunist în 1953 chiar în pragul absolvirii actriţei, aceasta nefinalizând studiile universitare.

„Avea un glas cu un timbru special, iar în decursul sezoanelor şi-a dezvoltat tehnica vocală în aşa fel încât putea însufleţi o gamă impresionantă de personaje. Sute de roluri au făcut-o să fie foarte îndrăgită de publicul teatrului, actriţa continuând să apară pe scenă până în 2006. De activitatea sa creatoare sunt legate multe performanţe ale Teatrului Luceafărul, unde de-a lungul carierei a interpretat peste 300 de roluri. Cu recitalul Strop-de-Rouă Brotăcelul, unde susţinea singură 11 roluri, a obţinut primul premiu internaţional al Teatrului: Premiul de interpretare la Festivalul PIF de la Zagreb (1973) şi Premiul I în Ungaria pentru acelaşi spectacol în 1978“, au menţionat reprezentanţii Teatrului „Luceafărul“ din Iaşi. Înmormântarea va avea loc joi, de la ora 11, slujba religioasă urmând să se desfăşoare la capela Cimitirului „Eternitatea“.

Comentarii