A primit un pumn şi a răspuns cu multe lovituri de cuţit: va ieşi pensionar de după gratii

marți, 08 februarie 2022, 02:50
2 MIN
 A primit un pumn şi a răspuns cu multe lovituri de cuţit: va ieşi pensionar de după gratii

La peste 60 de ani, un sătean din Mânjeşti va face cunoştinţă cu penitenciarul. Acesta a fost condamnat de Tribunal după ce şi-a ucis cu numeroase lovituri de cuţit, chiar un prieten din copilărie. Crima a fost săvârşită ca urmare a unui conflict spontan pornit de la o sticlă de vin.

Gavril Agape şi C.P. erau vecini şi prieteni din copilărie. Amândoi erau cunoscuţi în sat drept consumatori cronici de alcool, deseori bând împreună. Pe 15 mai anul trecut, au lucrat amândoi în gospodăria unui consătean. În jurul prânzului, au trecut pe la magazinul sătesc şi şi-au cumpărat câte o sticlă de vin, după care au mers la locuinţa lui Agape, pentru a o bea. După ce au terminat ambele sticle, C.P. i-a cerut lui Agape 10 lei pentru a cumpăra încă sticlă. Agape l-a refuzat, ceea ce l-a enervat pe C.P. A izbucnit o ceartă, în timpul căreia C.P. şi-a lovit prietenul cu pumnul în buză.

Acesta a replicat, lovindu-l de mai multe ori cu un cuţi cu lama de 15,5 cm în piept şi în zona membrelor superioare. Grav rănit, C.P. a ieşit din casă, dar s-a prăbuşit imediat, în faţa uşii. La autopsie avea să se constate că mai multe lovituri fuseseră mortale, plămânul şi inima fiind perforate. Serviciul 112 a fost apelat de un vecin, care l-a văzut pe Agape cum îşi ştergea victima de sânge cu un prosop. După puţin timp, la faţa locului a venit şi sora lui Agape, care l-a găsit incoerent şi într-o stare avansată de ebrietate, lângă cadavrul prietenului său, întins pe iarbă.

Agape a fost internat câteva zile la Institului de Psihiatrie "Socola", fiind reţinut pe 20 mai. La expertiza psihiatrică nu s-a putut găsi decât un sindrom de dependenţă etanolică, fapta fiind comisă cu discernământ. El şi-a recunoscut imediat crima, precizând că lovise "pe unde a nimerit" şi punându-şi comportamentul pe seama băuturii. Într-adevăr, în momentul decesului victima avusese o alcoolemie de 3,49‰, fiind de presupus că nici Agape nu era mai treaz.

"Instanţa apreciază că starea de enervare a inculpatului, deşi este explicabilă, nu poate justifica reacţia deosebit de agresivă şi disproporţionată faţă de victimă, mai ales în contextul în care ambii se aflau într-o stare avansată de ebrietate, astfel încât nu pot fi reţinute prevederile referitoare la provocare", au consemnat judecătorii. Aceştia au luat în calcul faptul că, la 63 de ani, Agape se afla la primul conflict cu legea penală şi că îşi recunoscuse fapta, aplicându-i o pedeapsă aflată sub minimul legal pentru omor. Dacă sentinţa Tribunalului va fi confirmată în urma eventualului apel declarat de Agape, acesta va rămâne după gratii timp de 8 ani şi 6 luni.

 

 

Comentarii