A scăzut viteza de vaccinare la Iaşi. De azi, vă puteţi imuniza la 191 de medici de familie cu serul Johnson&Johnson

marți, 04 mai 2021, 01:56
2 MIN
 A scăzut viteza de vaccinare la Iaşi. De azi, vă puteţi imuniza la 191 de medici de familie cu serul Johnson&Johnson

În perioada sărbătorilor de Paşte, la nivelul judeţului Iaşi s-a observat o încetinere a ritmului de vaccinare. Pe 1 mai au fost vaccinate 1.412 persoane, iar în prima zi de Paşte, pe 2 mai, au fost imunizate doar 724 de persoane.

Conform datelor Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în cadrul Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 până în prezent au fost făcute 216.130 de vaccinări. Din totalul vaccinărilor, 136.066 au fost persoane imunizate cu doza I şi 80.064 cu doza II. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 335 de reacţii adverse uşoare.

Astăzi va începe şi vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, 191 de medici din Iaşi fiind astfel parte din campanie. Iaşul este printre judeţele cu cei mai mulţi medici care s-au înscris, după Bucureşti cu 225 de medici, în timp ce la polul opus se situează Caraş-Severin cu doar 9 medici sau Vâlcea cu 29. În cabinetele acestora vor fi imunizate persoane de peste 18 ani cu vaccinul Johnson&Johnson care se administrează într-o singură doză. Săptămâna trecută, Guvernul României a aprobat şi creşterea sumei pe care medicii de familie o primesc pentru imunizarea împotriva COVID-19 în cabinete de la 30 de lei pentru fiecare persoană vaccinată la 40 de lei. Acest tarif va cuprinde consultaţia medicală realizată de medicul de familie, administrarea efectivă a serului, dar şi monitorizarea şi raportarea reacţiilor adverse care apar după vaccinare.

Modificarea tarifului a fost justificată de necesitatea suplimentării materialelor sanitare şi a echipamentelor de protecţie care vor fi folosite în cabinet, urmând ca tariful să fie valabil până pe 30 septembrie 2021.

Comentarii