Actriţa de origine română Sabine Boghici, moarte suspectă la Rio de Janeiro; a fost acuzată că și-a înșelat propria mama cu 150 de milioane de dolari

vineri, 22 septembrie 2023, 09:40
5 MIN
 Actriţa de origine română Sabine Boghici, moarte suspectă la Rio de Janeiro; a fost acuzată că și-a înșelat propria mama cu 150 de milioane de dolari

Sabine Boghici, actrița de 49 de ani, cu origini românești, a murit după ce ar fi căzut pe 14 septembrie, de la geamul unui hotel din Rio de Janeiro. Femeia ar fi lăsat un bilet de adio înainte, astfel că poliţiştii iau în calcul orice variantă, inclusiv cea a sinuciderii. Sabine Boghici era acuzată, în Brazilia, că și-ar fi înșelat mama cu o avere de 150 de milioane de dolari. 

Potrivit New York Post, Sabine Boghici s-a prăbușit de la etajul cinci al unei clădiri din Rio de Janeiro la data de 14 septembrie.

Poliția care investighează moartea ei ia în calcul mai multe ipoteze, inclusiv sinuciderea.

În apartamentul româncei, anchetatorii au găsit o scrisoare de la Sabine către partenera sa, Rosa Stanesco Nicolau.

Numele celor două apar în scandalul furtului averii tatălui ei. Timp de trei ani, Sabine Boghici s-ar fi aliat cu o grupare de „clarvăzători” conaționali pentru a fura operele de artă, bijuterii și ceasuri de o valoare totală de 137,48 milioane de euro. Operațiunea „Apus de soare” desfășurată în Rio de Janeiro, Brazilia, a fost numită după una dintre cele mai valoroase picturi ale artistului Tarsila do Amaral, pe care familia de români o deținea.

Din casa Rozei Stănescu Nicolau au fost recuperate 11 lucrări. Polițiștii au spart ușa imobilului de pe Rua Maria Quitéria, unde au găsit-o pe fiica victimei, Sabine, și pe proprietara apartamentului, care a încercat să fugă pe geam. 

Această poveste implică două familii de origine română: cea a lui Jean Boghici, un respectat negustor de artă și colecționar de artă stabilit în Brazilia, care a murit în urmă cu șapte ani, și cea a membrilor bandei, formată din oameni care pretindeau că sunt clarvăzători.

Potrivit anchetei, în ianuarie 2020, la părăsirea unei sucursale a băncii din Copacabana, văduva lui Boghici, acum în vârstă de 82 de ani, a fost abordată de Diana Rosa Aparecida Stanesco Vuletic. Prezentându-se ca o clarvăzătoare, ea a spus că fiica văduvei este bolnavă și va muri în curând. Ea a convins-o pe victimă să meargă în apartamentul său, din Copacabana, unde ar fi asistat la „tragicul eveniment”. Diana Rosa și-a luat victima și au mers la Leme, un al doilea clarvăzător, identificat ca Jacqueline Stănescu, care a confirmat „predicția”.

În căutarea unei „soluții”, văduva a fost dusă în casa Rozei Stănescu Nicolau, cunoscută sub numele de Mãe Valéria de Oxóssi, de pe Rua Maria Quitéria. Acolo, ea a oferit „lucrări spirituale” pentru vindecarea Sabinei. Pentru aproximativ 1 milion de euro. Văduva a vorbit cu fiica ei – deja implicată în escrocherie – și i s-a spus să accepte propunerea și să aranjeze plata. Transferurile au fost efectuate în perioada 22 ianuarie – 5 februarie 2020. Doi beneficiari au fost: Ronaldo Ianov și Slavko Vuletic.

Sabine a început să-și izoleze mama

La câteva zile de la începutul tratamentului spiritual, Sabine a început să-și izoleze mama de oamenii cu care locuia în mod regulat. De asemenea, a concediat lucrătorii domestici, pe motiv că nu-i mai poate păstra în timpul pandemiei. Cu acces la proprietate, persoane legate de presupusul tratament spiritual au profitat de aceste ocazii pentru a ridica obiecte de valoare din apartament. Ei au susținut că obiectele au fost blestemate și ar trebui „rugate”.

În februarie 2020, suspectă de implicarea fiicei sale cu falșii clarvăzători, românca văduvă a decis să suspende plățile. De acolo, victima a fost amenințată de Sabine cu un cuțit la gât. Și Rosa, sau „Mama Valéria” a început să meargă la apartament pentru a o amenința personal. În septembrie 2020, românca a făcut 38 de noi transferuri către Gabriel Nicolau, fiul Rosei, în valoare totală de aproximativ 800.000 euro. Departe de prieteni și rude din ianuarie 2020 până în aprilie 2021, văduva a trăit într-o situație foarte dificilă.

Operațiunea „Apus de soare”
 

La destrămarea grupării, Poliția Civilă a arestat-o ​​pe Sabine și alte trei persoane: Jacqueline Stănescu, Rosa Stănescu Nicolau și Gabriel Nicolau.

Cinci dintre lucrările furate au fost vândute de Sabine galeriei de artă a lui Ricardo Camargo din São Paulo. Dealerul a explicat că, cunoscând familia Boghici, nu bănuia nimic. A returnat trei dintre ele. Alte două au fost revândute în 2021 lui Eduardo Constantini, fondatorul Muzeului de Artă Latino-Americană (Malba), din Buenos Aires, Argentina. Colecționarul a emis o notă în care spunea că a achiziționat lucrări prin galeristul Ricardo Camargo și că „două dintre aceste lucrări au aparținut fiicei lui Boghici”. 

 

Românca a evadat din apartamentul în care era închisă
 

Închisă în propria casă, în aprilie 2021, văduva româncă a folosit o cheie de rezervă și a evadat din apartamentul în care era ținută. Ea a mers la casa unei prietene în căutarea ajutorului pentru a suna o clinică de psihiatrie și a cere internarea fiicei ei. Sabine a fugit și nu a fost văzută de atunci de mama ei.

Potrivit avocatului Gilberto da Cruz Ribeiro, în ianuarie anul trecut văduva româncă și-a denunțat fiica și întreaga schemă pusă la cale de aceasta.

„Mi-a luat aproape un an ca să depun plângerea. Eram foarte speriată și cu sentimentul unei mame: Cum pot să-mi raportez fiica?”, a spus văduva româncă.

Sabine Boghici, înmormântată de mama sa
 

Sabine Boghici a fost înmormântată duminică, 17 septembrie, iar la funeralii au participat mama sa, Geneviève, în vârstă de 83 de ani, și sora sa, Muriel, relatează Globo 1. Sabine Boghici a stat în arest, dar a fost eliberată pe cauțiune în martie anul acesta. Partenera sa de escrocherii, Rosa Stanesco Nicolau nu a fost prezentă, fiind în arest preventiv pentru presupusul rol pe care l-ar fi avut în escrocheria pusă la cale.

Sursa: stiridiaspora

Comentarii