Aeroportul a pus punct unei investiţii de 10 milioane de euro: capacitatea de operare creşte cu 50%

După extinderea platformei de staţionare a avioanelor, urmează construirea unui terminal de pasageri şi a unei parcări etajate

marți, 23 martie 2021, 02:50
2 MIN
 Aeroportul a pus punct unei investiţii de 10 milioane de euro: capacitatea de operare creşte cu 50%

Aeroportul a pus oficial punct proiectului în valoare de aproape 10 milioane de euro prin care s-a extins platforma de staţionare a avioanelor, au fost construite două căi de rulare între aceasta şi pistă şi au fost amenajate două bazine de retenţie pentru colectarea apelor provenite din degivrarea aeronavelor şi suprafeţelor de mişcare. 

Pe platformă încap acum 13 avioane (între care şi unul de mare capacitate), iar performanţa de operare a pistei creşte de la 10 la 15 mişcări (aterizări/ decolări) pe oră. „Pe viitor, vom lua în calcul master planul. Studiul de fezabilitate va fi finalizat în iunie, apoi vom iniţia procedura de achiziţie, care va dura 4-5 luni. Firma Consitrans va face studiul de fezabilitate şi master planul”, a declarat Cosmin Pricop, directorul tehnic al aerogării şi managerul proiectului de extindere a platformei.

Cititi si: Lungile escale în dezvoltarea Aeroportului Iași pe banii UE. O poveste veche de 15 ani

„Am funcţionalizat şi centrul de mentenanţă construit de Aerostar”, a amintit, la rândul lui, Marius Dangă, vicepreşedintele CJ, care este a doua menire a platformei de staţionare a avioanelor. „În acest moment, toată infrastructura nou realizată deschide calea pentru ca investiţia noastră în noul terminal care urmează să fie construit lângă T3 şi care va putea să funcţioneze din primul moment al recepţionării acestei investiţii”, a mai spus el. Vicele CJ amintind că, la fel ca extinderea platformei, finanţarea construirii noului terminal de pasageri va proveni din Programul Operaţional Infrastructură Mare, în limita a 75 de milioane de euro.

Viitorul terminal şi parcarea etajată reprezintă o primă etapă a extinderii infrastructurii aeroportuare, a menţionat directorul general interimar al aerogării, Vasile Stoicea, la o conferinţă de presă organizată ieri la Consiliul Judeţean. „Sperăm că cele două investiţii, împreună cu platforma extinsă şi pista existentă, ne vor permite să operăm până în anul 2045 la un trafic de 3,5 milioane de pasageri pe an”, a spus el. Următorul pas va fi o facilitate cargo, a adăugat directorul general. 

 

 

Comentarii