Al patrulea deces provocat de gripă la Iași. Cum să vă protejați de virus

miercuri, 19 februarie 2020, 02:58
2 MIN
 Al patrulea deces provocat de gripă la Iași. Cum să vă protejați de virus

Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi a anuţat ieri al patrulea deces provocat de virusul gripal. Este vorba depsre o femeie în vârstă de 67 de ani din judeţul Iaşi, nevaccinată şi care suferea de boli asociate. Pacienta a fost internată în urmă cu câteva zile la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva şi a decedat în noaptea de 17 spre 18 februarie.

În urmă cu doar cinci zile de la acest deces, o altă femeie şi-a pierdut viaţa din aceeaşi cauză. E vorba de o ieşeancă de 40 de ani care era nevaccinată şi care nu suferea de boli asociate. În cazul ei, evoluţia bolii a durat 24 de ore, fiind caz unic în ultimii doi ani.

Revenind la evoluţia bolii gripale, la nivel naţional, ieri, s-au mai înregistrat încă trei decese provocate de virusul gripal tip A. Este vorba despre două femei din judeţele Alba şi Prahova, de respectiv 81 şi 65 de ani, şi un bărbat de 62 de ani din judeţul Bistriţa-Năsăud, toţi nevaccinaţi şi cu boli asociate. În acest context, medicii epidemiologi atrag atenţia asupra obligativităţii vaccinării pentru a preveni boala. De asemenea, DSP Iaşi atrage atenţia asupra măsurilor de prevenţie.

Mai exact, recomandă populaţiei evitarea aglomerărilor umane, evitarea pe cât posibil a contactului cu persoanele bolnave, spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoane bolnave. Medicii mai spun că pacientul bolnav trebuie să se izoleaze de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic. Acesta trebuie să folosească batiste igienice în caz de tuse sau strănut. De asemenea, este recomandată aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 grade C. Părinţii sunt sfătuiţi să ţină copiii bolnavi acasă pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate. Nu în ultimul rând, medicii spun că respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare – este una dintre primele măsuri de prevenire a bolii.

Comentarii