Alegeri noi

vineri, 06 aprilie 2018, 01:50
1 MIN
 Alegeri noi

* cifre vechi

Singurul lucru care diferă la sondajele de opinie efectuate în Republica Moldova începe să fie data la care au fost colectate informaţiile, în rest rezultatele fiind aproape identice cu cele din cercetările anterioare.

Cu o lună şi jumătate înainte de alegerile (anticipate) pentru Primăria Chişinău şi cu câteva luni înaintea alegerilor parlamentare din Basarabia, din ultimul sondaj apărut zilele trecute în presa de la Chişinău reiese faptul că lucrurile rămân „pe vechi”, aşa cum se spune peste Prut: în viitorul legislativ ar accede doar trei partide, socialiştii lui Dodon (32% ), PAS – partidul condus de Maia Sandu – 18% şi Partidul Democrat al oligarhului Plahotniuc (partidul aflat la guvernarea „pro-europeană” a Republicii Moldova), cu doar 8% din voturi.

Nici măcar minciunile politicienilor nu par să îi mai influenţeze pe alegători. De exemplu, dacă vorbim despre intenţia de vot pentru Partidul Democrat al oligarhului Plahotniuc, avem un bun studiu de caz: ajuns iniţial în actualul legislativ cu un total de 19 parlamentari (după redistribuire), grupul parlamentar al „democraţilor” numără în prezent 42 de deputaţi din totalul de 101 (!) graţie traseismului politic întreţinut prin „metode specifice”. Numai că mult trâmbiţata „integrare europeană”, gestionată însă prin metode care aduc aminte mai degrabă de Moldova epocii lui Voronin, nu pare a fi credibilă pentru alegătorii de peste Prut. Beneficiind de o expunere media peste măsură (acelaşi sondaj arată că 48% dintre moldoveni se informează de la un canal de televiziune care este apropiat liderului Democrat Plahotniuc), actualii conducători ai guvernului de la Chişinău cu greu dacă reuşesc să îi convingă până şi pe colegii lor de partid să le acorde votul după patru ani de „reforme” în beneficiul personal şi al partidului pe care îl reprezintă. Un exemplu care ne aduce aminte de Dan Voiculescu şi partidul său căruia i s-a uitat numele.

Încrederea moldovenilor în liderii politici a rămas şi ea aproape neschimbată, indiferent de ceea ce s-a mai întâmplat în ultima vreme: Igor Dodon se bucură în continuare de încrederea celor mai mulţi concetăţeni (31% dintre repondenţi), urmat de Maia Sandu (15%) şi Andrei Năstase (8%) – singurile voci coerente ale opoziţiei în acest moment. Simbolic pentru Moldova „pro-europeană” de azi este faptul că Vladimir Voronin, comunistul de tristă amintire care a marcat istoria recentă a Basarabiei, revine în atenţia populaţiei cu drept de vot, bucurându-se de încrederea a 4% dintre alegători, egalându-l pe oligarhul Plahotniuc, cel care şi-a asumat că va duce de unul singur Moldova înspre Europa.

Tot din acest sondaj mai aflăm (ne reamintim, mai corect spus) că în cazul unui eventual referendum 43% dintre moldoveni ar opta pentru integrarea ţării în UE, iar pentru integrarea în Uniunea Vamală condusă de către Rusia ar opta 42% dintre alegători. Aceasta în condiţiile în care 64% dintre repondenţi apreciază drept pozitive relaţiile cu Uniunea Europeană, iar 45% sunt încântaţi de relaţiile cu Rusia. La fel, nimic nou, totul fiind ca şi în sondajele anterioare.

Peste Prut lucrurile rămân la fel, înţepenite, spre exasperarea celor care încă mai aşteaptă schimbări în bine. În ritmul acesta să nu vă mire dacă actualii guvernanţi „pro-europeni” de la Chişinău vor da o ordonanţă de urgenţă pentru ca şi la loterie să iasă zilnic aceleaşi numere timp de patru ani astfel încât fiecare familie nevoiaşă să poată primi legal, pe rând, un ajutor financiar suplimentar.

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

Comentarii