E nevoie de bani pentru salarii

Am depăşit Clujul la taxele de salubritate. Avem și un nou regulament de trafic

sâmbătă, 01 septembrie 2018, 02:01
3 MIN
 Am depăşit Clujul la taxele de salubritate. Avem și un nou regulament de trafic

La Iaşi, taxa a ajuns la 8,90 lei pentru o persoană de la bloc, în timp ce la Cluj-Napoca este 7,10 lei. Pentru persoane juridice: 90 de lei/mc la Iaşi, faţă de 45 de lei/mc în Cluj-Napoca.

Jumătate din şedinţa de ieri a consilierilor locali reuniţi în Sala Mare a Primăriei ieşene a fost ocupată de numeroasele interpelări formulate de cei 23 de aleşi prezenţi. Aceasta l-a determinat pe deputatul Petru Movilă să anunţe iniţierea unui proiect de hotărâre, prin colegii săi de partid din CL, privind împărţirea şedinţei în două secţiuni – una de interpelări şi audienţe şi cea propriu-zisă, dedicată proiectelor ce urmează să fie adoptate sau respinse.

Mai multe interpelări au vizat o implicare mai mare a poliţiştilor locali în men­ţinerea controlului asupra ordinii publice mai ales noaptea. Primarul Mihai Chirica a dat şi el exemplul raliurilor nocturne, mai ales al motocicletelor care coboară şi urcă zgomotos Copoul.

Seria proiectelor de hotărâre s-a oprit la numărul 21, cel care propune păstrarea unui procent de 30 la sută spaţiu verde în terenurile care trec din extravilan în intra­vilanul oraşului. Primarul a recunoscut că este nevoie să respecte decizii judecătoreşti care impun retrocedarea/ punerea în posesie a unor terenuri, inclusiv spaţii verzi. Primarul Mihai Chirica a declarat că, în prezent, în municipiu sunt 1046 de hectare de spaţii verzi, de aproape două ori mai mult decât arată Anuarul statistic al României din 2013.

A fost adoptat apoi Regulamentul de trafic care impune, aşa cum am mai relatat, restricţii privind circulaţia maşinilor şcoală, a celor de transport marfă şi a utilajelor de construcţii pe unele străzi în orele de vârf 7-9 şi 15.30-18

Majorarea tarifelor la serviciile de salubritate a prilejuit opoziţiei să le compare cu cele din Cluj-Napoca. Răzvan Timofciuc a remarcat că, pe parcursul unui an, taxa de salubritate s-a majorat cu mai mult de o treime, depăşind Clujul la acest capitol: în „capitala“ Transilvaniei, costul este de 7,10 lei pentru o persoană care locuieşte la bloc, în vreme ce la Iaşi taxa a ajuns la 8,90 de lei. Pentru agenţii economici ieşeni, taxa este dublă faţă de cea pe care o au de plătit firmele clujene: aproape 90 de lei la Iaşi, faţă de aproximativ 45 de lei/mc în Cluj-Napoca.

Preşedintele de şedinţă, Florin Boca, i-a replicat însă cu „exemplul“ Constanţei, faţă de care „noi suntem bine organizaţi“.

La rândul lui, primarul a vorbit de necesitatea asigurării unor performanţe a acestui serviciu, pe fondul creşterii salariilor, a preţurilor la combustibili, dar şi pentru că suprafaţa şi numărul locuitorilor din oraş au crescut.

Consilierii s-au lăsat convinşi de argumentele invocate de Mihai Chirica şi au aprobat proiectul, cu toată împotrivirea li­beralilor, deşi iniţiativa nu conţine nicio aluzie privind sancţionarea celor care aruncă gunoaie la întâmplare şi nici la creş­terea gradului de selectare a deşeurilor.

Reuniunea consilierilor s-a încheiat cu „spectacolul“ ne-alegerii unui nou preşe­dinte de şedinţă. Cel care conduce reuniunile consilierilor este ales o dată la trei luni, termen care s-a încheiat ieri pentru Florin Boca. Gabriel Surdu (PSD) a propus amânarea alegerii (voturi insuficiente), vicele Gabriel Harabagiu (PSD) l-a propus chiar pe Surdu (voturi insuficiente), liberalii au fost propuşi pe rând (de fiecare dată obţinând voturi insuficiente), astfel că proiectul a fost abandonat. Secretara CL a avertizat însă că întrunirile consilierilor nu pot să aibă loc fără un preşedinte de şedinţă, astfel că la următoarea lor întâlnire acesta va fi primul punct pe ordinea de zi. Rămâne de văzut cât „spectacol“ va fi şi atunci.

Comentarii