Amănunte despre cazul spectaculos de la Iaşi: femeie de 140 kg, a născut un băiat de peste 5 kg

joi, 19 august 2021, 01:50
2 MIN
 Amănunte despre cazul spectaculos de la Iaşi: femeie de 140 kg, a născut un băiat de peste 5 kg

Băieţelul s-a născut la termen, şi a avut cel mai mare scor Apgar pe care-l poate avea un copil născut prin cezariană: 9. „Sunt şi factori ereditari: părinţii mai înalţi vor avea copii mai mari”, spune medicul Răzvan Socolov.

 

Medicii de la Maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi au tratat un caz foarte rar săptămâna aceasta. O femeie în vârstă de 30 de ani a născut, la termen, prin cezariană, un băiat de 5,150 kilograme, în literatura de specialitate fiind precizat că astfel de copii reprezintă sub 1% din naşterile din întreaga lume. Femeia a avut şi complicaţii suplimentare, suferă de obezitate de gradul al III-lea şi cântăreşte 140 kg la o înălţime de 1,75 m. Băieţelul a avut însă cel mai mare scor Apgar pe care-l poate avea un copil născut prin cezariană: 9.

„Pacienta mai are trei copii, este din judeţul Iaşi. A fost complicat, dar acum copilul nu prezintă nicio problemă, iar astăzi (n.red. – ieri) femeia s-a mişcat şi este în regulă. Aceasta suferea de hipertensiune, obezitate de gradul al III-lea, dar nu a pus probleme deosebite în plan operator”, a explicat prof. dr. Răzvan Socolov, medic primar obstetrică-ginecologie şi şeful Secţiei de Obstetrică de la Maternitatea „Elena Doamna”. Acesta a precizat că în general se regăsesc 1, maximum 2 astfel de cazuri de nou-născuţi de peste 5 kilograme pe an la maternitate, în condiţiile în care anual sunt peste 1.000 de naşteri la „Elena Doamna”.

Factorii ereditari contează foarte mult, explică medicul, dar nu sunt singurii care determină o creştere atât de mare a copilului înaintea naşterii. „Literatura de specialitate arată că nou-născuţii de peste 4.500 de grame sunt cel mult 1,3% din toate naşterile. Nu am găsit date de peste 5.000 de grame, dar sigur procentul este mult sub 1%. Sunt şi factori ereditari: părinţii mai înalţi vor avea copii mai mari, dar, având în vedere faptul că pacienta a avut al doilea copil de peste 4 kilograme, în urmă cu 7-8 ani, iar de atunci a crescut în greutate, obezitatea este un factor”, a explicat dr. Răzvan Socolov. El a specificat că bebeluşul este perfect sănătos şi nu va avea probleme pe viitor: până la vârsta de 2 ani, un copil care se naşte de 3 kilograme şi câteva sute de grame se va dezvolta la fel cu un copil născut de 5 kilograme. Mama este ţinută sub observaţie în continuare pentru a vedea care sunt rezultatele analizelor în câteva zile după naştere. 

 

 

Comentarii