Amendă ITM ciudată la o florărie: dată pentru că o angajată a plecat şi nu s-a mai întors

sâmbătă, 14 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Amendă ITM ciudată la o florărie: dată pentru că o angajată a plecat şi nu s-a mai întors

O florărie din Paşcani a fost amendată pentru că o fată aflată în probe a plecat înainte de fi angajată. Pentru cele trei zile cât fata încercase să înveţe să facă aranjamente florale înainte de a renunţa, Inspectoratul Teritorial de Muncă a aplicat o amendă de 5.000 de lei. Cazul a ajuns pe masa judecătorilor.

Pe 26 februarie anul trecut, inspectorii ITM au controlat punctul de lucru al Salon des Fleurs SRL de pe strada Ceferiştilor. Acolo se afla şi I.M., fata neavând însă încheiat un contract de muncă.

Tânăra a explicat că lucra de trei zile, în probe, câte trei ore pe zi, învăţând să facă aranjamente florale. Ca urmare a controlului, prin procesul-verbal întocmit pe 1 martie, florăria a fost obligată să o angajeze pe I.M. cu forme legale, cel târziu până pe 31 martie.

În mai, ITM a constatat că florăria nu întocmise contractul de muncă pentru I.M., aşa că a aplicat o amendă de 5.000 de lei. Legea 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii prevede o amendă de până la 10.000 lei pentru „neîndeplinirea sau îndeplinirea parţial de către entitatea controlată a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă”.

În faţa magistraţilor Judecătoriei Paşcani, lucrurile s-au lămurit. Societatea nu încheiase contractul de muncă pentru că nu avusese posibilitatea să o facă. Ziua controlului fusese şi ultima zi de muncă pentru I.M. Aceasta apreciase că nu se descurcă şi preferase să renunţe la posibilitatea angajării. De a doua zi nu mai venise la muncă.

De altfel, chiar florăria fusese cea care informase ITM cu privire la imposibilitatea de a întocmi contractul de muncă. Doar că inspectorii aplicaseră cu stricteţe litera legii. Dispuseseră o măsură care nu fusese îndeplinită. Ca urmare, din punctul de vedere al ITM, amenda era justificată. Audiată de judecători, I.M. a confirmat versiunea prezentată de reprezentanţii Salon des Fleurs SRL.

Magistraţii au apreciat că firma avea totuşi obligaţia de a încheia un contract de muncă pe perioadă determinată, pe durata probelor. Însă, amenda era o sancţiune exagerată. Judecătorii au dispus înlocuirea acesteia cu un simplu avertisment. Sentinţa a fost atacată cu apel de către ITM. Dosarul a intrat pe rolul Tribunalului, care urmează să stabilească viitorul termen de judecată. 

Comentarii