Amenzi după toxiinfecţiile alimentare de la Institutul Teologic şi de la pomenire

joi, 04 octombrie 2018, 01:50
1 MIN
 Amenzi după toxiinfecţiile alimentare de la Institutul Teologic şi de la pomenire

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi a finalizat anchetele epidemiologice în cazul celor două toxiinfecţii alimentare declanşate în ultimele două săptămâni la Institutul Teologic Romano-Catolic Iaşi şi la praznicul din localitatea Ce­pleniţa, amendând vinovaţii cu câteva mii de lei. 

Acum câteva zile, 14 persoane au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva Iaşi după ce au luat masa la cantina institutului. Acestea acuzau forme uşoare ale toxiinfecţiei, având dureri abdominal, greţuri, vărsături, scaune, frisoane şi amenţeli. În cadrul investigaţiei desfăşurate de DSP au fost recoltate probe de la pacienţi, care au ieşit negative bacteriologic, 20 de probe de sanitate din blocul alimentar, dintre care cinci s-au dovedit neconforme, şi 12 probe din alimente, dintre care în trei s-a descoperit prezenţa enterobacteriilor peste limita admisă.

Pe baza rezultatelor, inspectorii sanitari au amendat instituţia cu 3.000 de lei. Tot recent, cinci persoane au ajuns la spitalul din Hârlău şi ulterior alte trei la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, după ce au participat la o pomenire în comuna Ceple­niţa. În urma analizelor efectuate, s-a constatat că un angajat al firmei de catering era purtător al Stafilococului patogen şi că toate cele patru probe de aliment recoltate erau necorespunzătoare la examenul bacteriologic. De  asemenea, cele două probe recoltate din clădirea firmei care s-a ocupat de mâncare au ieşit pozitive la examenul bacteriologic. Firma de catering a primit o amendă de 5.000 de lei ca urmare a celor întâmplate.

 

 

Comentarii