De Business

Punem punctul pe știi

Analiză Capital Economics: canalele economice de propagare a crizei Rusia-Ucraina în Europa emergentă

vineri, 18 februarie 2022, 08:40
1 MIN
 Analiză Capital Economics: canalele economice de propagare a crizei Rusia-Ucraina în Europa emergentă

Europa emergentă este foarte expusă riscului ca intensificarea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina să ducă la creșterea prețurilor la energie și la perturbări ale exporturilor de mărfuri, notează specialiștii Capital Economics, într-o analiză pe tema principalelor efecte pe care le-ar putea avea un conflict armat între cele două țări asupra statelor din regiune.

Bulgaria și statele baltice sunt cele mai vulnerabile în fața unor posibile întreruperi ale livrărilor de gaze din Rusia. Un potențial val de refugiați ucrainieni ar genera noi provocări și costuri pe termen scurt pentru statele vecine, dar ar putea ajuta în timp la acoperirea penuriei de forță de muncă din regiune și la stabilizarea situației demografice.

Canalul comercial este unul dintre principalele canale de propagare a unei eventuale crize. Dacă un conflict deschis între Rusia și Ucraina va afecta cererea de bunuri și servicii din cele două state, economiile din Europa emergentă ar putea fi afectate, prin scăderea exporturilor.

Mai mult, pe cursdeguvernare

Comentarii