Anatoli Gubanov, fizicianul rus care a lucrat la proiectul avionului hypersonic, condamnat la 12 ani de închisoare

vineri, 27 octombrie 2023, 20:39
2 MIN
 Anatoli Gubanov, fizicianul rus care a lucrat la proiectul avionului hypersonic, condamnat la 12 ani de închisoare

Un tribunal din Moscova l-a condamnat la 12 ani de închisoare pe fizicianul pe Anatoli Gubanov, acesta fiind arestat în urmă cu 3 ani sub suspiciunea de transmitere a unor informaţii clasificate unei puteri europene, după ce a lucrat la proiectul avionului hipersonic relatează TASS. 

„Vineri, instanţa l-a găsit pe Anatoli Gubanov vinovat în temeiul articolului 275 din Codul penal al Federaţiei Ruse (trădare) şi l-a condamnat la 12 ani într-o colonie de maximă securitate”, a anunţat serviciul de presă al instanţei. Anterior, subordonatul său Valeri Golubkin a fost condamnat la 12 ani într-o colonie de maximă securitate, de asemenea pentru trădare. Gubanov a fost arestat în decembrie 2020 sub suspiciunea deînaltă trădare pentru că ar fi transmis informaţii clasificate despre industria aviaţiei ruse în străinătate.

Acuzaţiile aduse împotriva cercetătorului care la momentul respectiv lucra la Institutul central de aerohidrodinamică „N.E Jukovski” au fost formulate în urma participării sale la un proiect internaţional de dezvoltare a primului avion de pasageri hipersonic Hexafly-Int.

În proiectul respectiv au fost implicaţi experţi din Rusia, Germania, Olanda, Franţa, Italia, Belgia, Marea Britanie şi Australia, sub coordonarea companiei olandeze ESA – ESTEC.

Gubanov, în vârstă de 66 de ani, este menţionat ca autor al studiului privind Hexafly-Int din partea Institutului„N.E.Jukovski” din Moscova în cadrul conferinţei ştiinţifice şi tehnice despre aerodinamică, care a avut loc în 2017. Acestui institut rusesc i se încredinţase sarcina de a realiza un model pentru lansarea experimentală a aeronavei.

Fizicianul are în palmares 119 lucrări ştiinţifice publicate în limbile rusă şi engleză. Potrivit TASS, Gubanov este descendentul unei dinastii binecunoscute în industria constructoare din Rusia, sfera sa de competenţă fiind avioanele de mare viteză.

Vezi mai multe detalii pe hotnews.ro

Comentarii