Angajatorii ieșeni, controlați de inspectorii ITM cum respectă drepturile salariaților lor străini

marți, 14 martie 2023, 15:57
4 MIN
 Angajatorii ieșeni, controlați de inspectorii ITM cum respectă drepturile salariaților lor străini

In contextul în care fenomenul migrației cetățenilor străini non UE în România a luat amploare, pentru o bună gestionare a acestui fenomen și promovarea unei migrații legale în beneficiul tuturor celor implicați, societate românească și imigranți, obiective avute în vedere prin Strategia națională privind imigrația, se impune consolidarea controlului legalității șederii pe teritoriul României a cetățenilor din statele terțe și a încadrării acestora pe piața muncii din România.  

Astfel, în perioada 09.02.2023—10.03.2023 I.T.M. Iași a desfășurat, în cadrul campaniei organizate la nivel naţional, acţiuni de verificare a modului în care angajatorii români, agenții de muncă temporară și furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă respectă prevederile legale referitoare la relațiile de muncă și la regimul juridic aplicabil străinilor pe teritoriul României. 

Campania s-a desfășurat în contextul în care fenomenul migrației cetățenilor stăini non UE în Romania a luat amploare iar pentru o bună gestionare a acestui fenomen și promovarea unei migrații legale în beneficiul tuturor celor implicați, societatea românească și imigranți, se impune consolidarea controlului legalității șederii pe teritoriul României a cetățenilor din state terțe și a încadrării acestora pe piața muncii din România.

 

Obiectivele campaniei:

 

– identificarea angajatorilor care desfășoară activități lucrative cu cetățeni străini non UE;

– identificarea agenților de muncă temporară care pun la dispoziție cetățeni străini non UE;

 -identificarea furnizorilor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă care prestează servicii de ocupare pe piața internă a unor cetățeni străini non UE;

– verificarea respectării prevederilor legale privind încheierea, executarea modificarea, suspendarea si încetarea contractului individual de muncă, respectiv, în cazul agentului de muncă temporară, a contractului de muncă temporară, cu privire la cetățenii străini non UE;

– verificarea respectării prevederilor legale privind punerea la dispozitie și utilizarea salariaților temporari proveniți din state non UE;

– eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și prin aplicarea sancțiunilor contavenționale corespunzătoare;

– creșterea gradului de conștientizare a entităților controlate privind necesitatea respectării prevederilor legale privind munca străinilor. 

Rezultatele campaniei :

Au fost  efectuate un număr de 110 controale pentru verificarea modului în care angajatorii români, agenții de muncă temporară și furnizorii de servicii  specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă respectă prevederile legale referitoare la relațiile  de muncă și la regimul juridic aplicabil străinilor pe teritoriul  României.

Dintre acestea au fost efectuate 71 de controale cu privire la respectarea dispozițiilor O.G. nr.25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, fiind dispuse 20 de măsuri cu termene precise de remediere pentru neconformitațile constatate. În cadrul acestor verificări  au participat și reprezentanți ai Serviciului de Imigrări Iași.

Printre neconformitățile constatate și pentru care au fost dispuse măsuri obligatorii de remediere, enumerăm: lipsa dovezilor privind acordarea concediului de odihnă cuvenit pentru perioada lucrată sau compensarea în bani a concediului de odihnă cuvenit și neefectuat la încetarea contractului individual de muncă, lipsa elementelor obligatorii din modelul cadru al contractului individual de muncă aprobat prin Ordin nr.2171/25.11.2022, intrat în vigoare la data de 09.12.2022, asigurarea de către transportatori a condițiilor adecvate de cazare pentru șoferi în perioada de efectuare a repausului săptămânal, conform prevederilor O.G. nr.37/2007 care transpune prevederi din Regulamentul CE nr.561/2006, repartizarea programului de lucru în cazul salariaților cetățeni străini non UE care au încheiat contract individual de muncă având normă parțială a timpului de muncă.

În cadrul acțiunilor de verificare au fost controlați 2 agenti de muncă temporară aceștia având încheiate un număr de 226 de contracte de muncă temporară cu cetățeni români și 1 contract cu un cetățean non UE.  Aceștia au fost puși la dispoziția  a 12 utilizatori.

În ceea ce privește respectarea prevederilor legale referitoare la relatiile de muncă și la regimul juridic aplicabil străinilor pe teritoriul Romaniei au fost controlați un număr de 37 de furnizori de servicii.  

”Dorim să specificăm faptul că I.T.M. IAȘI desfășoară în permanență campanii naționale sau locale, acțiuni proprii de control, precum și verificări ca urmare a sesizărilor înregistrate, prin intermediul cărora se dorește o mai bună conștientizare a angajatorilor și angajaților, în ceea ce privește necesitatea respectării legislației muncii.”

Comentarii