Anul trecut Arhiepiscopia Iaşilor a mobilizat 42 de milioane de lei în acţiuni de binefacere

luni, 14 februarie 2022, 02:59
3 MIN
 Anul trecut Arhiepiscopia Iaşilor a mobilizat 42 de milioane de lei în acţiuni de binefacere

Arhiepiscopia Iaşilor a prezentat în acest weekend un raport de activitate pentru anul 2021, de la activităţile filantropice, educaţionale, culturale, analizând totodată şi datele legate de numărul de parohii, preoţi, aşezări monahale sau numărul absolvenţilor de teologie sau a numărului celor primiţi în rândul clerului. Astfel, conform raportului, la nivelul Arhiepiscopiei Iaşilor au fost realizate activităţi filantropice în valoare de aproape 42 de milioane de lei, adică aproximativ 8,5 miloane de euro, fără a fi adăugate ajutoarele care nu pot fi cuantificate monetar.

Şedinţa anuală a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor în care s-a discutat acest raport a avut loc pe 12 februarie, ȋn Sala "Iustin Moisescuˮ a Centrului Eparhial Iaşi. Întâlnirea a avut loc după slujba Sfintei Liturghii, cu binecuvântarea şi sub preşedinţia lui IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Alături de membrii Adunării Eparhiale, la şedinţă au mai participat reprezentanţi ai mănăstirilor, ai protopopiatelor, ai şcolilor teologice din eparhie şi ai unor fundaţii sau asociaţii care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Iaşilor, având binecuvântarea Chiriarhului.

8,5 miloane de euro în activităţi filantropice

Unul dintre aspectele discutate în cadrul şedinţei de la finalul săptămânii trecute a fost cele legate de activităţile filantropice, fiind vorba atât de cele realizate la nivelul parohiilor, dar şi de către birourile de asistenţă socială şi cele legate de ajutoarele medicale acordate de "Providenţa" Iaşi.

Astfel, potrivit raportului oficial, activităţile parohiilor, mănăstirilor, schiturilor şi preoţilor misionari s-au concretizat în servicii de tip cantină socială, centru de zi, beneficii financiare şi ajutoare materiale, fiind sprijinite, într-o formă sau alta, aproximativ 230.000 de persoane, fiind utilizat un buget de aproximativ 11 milioane de lei, fără a fi luate în calcul alte acte de milostenie. Cea mai consistentă din punct de vedere financiar a fost însă activitatea birourilor de asistenţă socială, a cantinelor sociale, a Fundaţiei "Solidaritate şi Speranţă" şi a altor ONG-uri bisericeşti sau diferite centre. Practic, au beneficiat de servicii sociale primare şi specializate 15.500 de persoane, utilizându-se un buget de aproximativ 30 de miloane de lei, subliniindu-se în raport că o pondere semnificativă la această lucrare a avut şi Asociaţia "Glasul Vieţii", coordonată de preotul Dan Damaschin.

Cea de-a treia componentă, cea a serviciilor medicale gratuite, Spitalul, Policlinica şi Fundaţia Medicală "Providenţa" din Iaşi şi cele cinci unităţi medicale din teritoriu, dar şi cele două cabinete de medicină generală şi de stomatologie ale Fundaţiei "Iustin Pârvu" s-a utilizat un buget de 800.000 de lei pentru aproape 3.000 de beneficiari, pe lângă activitatea cu CAS şi în regim de coplată de la pacienţi.

"Inventarul" Arhiepiscopiei Iaşilor

Conform raportului pe anul 2021, la nivelul Arhiepiscopiei Iaşilor sunt 1.249 de unităţi parohiale grupate în 13 protopopiate ȋn care slujesc 1.187 de preoţi. Alţi 47 de preoţi slujes în spitale, unităţi militare, penitenciare, şcoli speciale sau în comunităţile celor cu dificultăţi de auz sau vorbire. De asemenea, în cele 102 aşezăminte monahale, dintre care 67 sunt mănăstiri se află 1.671 de vieţuitori. Doar anul trecut au fost tunşi în monahism 42 de persoane. Anul trecut, au fost hirotoniţi întru diacon 29 de candidaţi şi 27 de candidaţi au fost hirotoniţi întru preot. Arhiepiscapia Iaşilor aminteşte şi de 3.646 de persoane angajate în unităţile de cult şi subunităţile Centrului Eparhial şi de cele 37 de asociaţii sau fundaţii şi alte structuri asociative bisericeşti sau laice care sunt înfiinţate sau funcţionează cu binecuvântare arhierească.

În cursul anului trecut au fost înscrişi la Facultatea de Teologie de la Iaşi, la toate secţiile, 978 de studenţi, dintre care 57 la Doctorat. Au obţinut titlul de licenţiat 116 candidaţi, 97 de studenţi au absolvit masteratul şi au fost acordate trei titluri de doctor. De asemenea, pe teritorilui Arhiepiscopiei predau religie în şcoli 640 de cadre didactice, iar în cele şase seminarii teologice au fost şcolarizaţi 1.005 elevi. 

Comentarii