COVID, tulpina Delta: zece noi cazuri confirmate oficial la Iaşi

Anunţ al DSP: acte false Covid şi la ieşeni întorşi din concedii

sâmbătă, 31 iulie 2021, 02:00
3 MIN
 Anunţ al DSP: acte false Covid şi la ieşeni întorşi din concedii

DSP spune că va înăspri controalele la documentele medicale prezentate de cei ce vin din afară. Asta după ce, pe lângă ieşeni care veneau de la muncă din Europa, au fost depistate falsuri inclusiv la ieşeni întorşi acasă din concediu

 

10 noi cazuri de infecţie cu tulpina Delta a virusului SARS COV 2 au fost anunţate de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi. Judeţul a ajuns astfel la 34 de pacienţi infectaţi cu tulpina Delta, de la primul caz depistat şi până în prezent.

Confirmarea celor 10 noi cazuri a venit ieri de la Institutul Matei Balş din Bucureşti. Probele au fost trimise în urmă cu aproximativ două săptămâni. Reprezentanţii DSP Iaşi au declarat că majoritatea celor confirmaţi acum au fost vindecaţi şi externaţi, pentru că s-au negativat iar în cazul celor care încă mai au boala starea lor este bună. Medicii epidemiologi atrag atenţia că în foarte multe dintre cazuri nu există istoric de călătorie în ţările cu risc pandemic. Directorul DSP, Vasile Cepoi, a declarat că va solicita o hartă a persoanelor venite recent din străinătate pentru întreg judeţul şi că autorităţile vor încerca să crească adresabilitatea persoanelor la vaccinare, mai ales în localităţile cu mobilitate foarte mare.

Citește și: Alertă la Aeroport: jumătate de avion cu acte Covid false. Virusul vine pe calea aerului

Amintim că, recent, DSP Iaşi a făcut o sesizare la Parchetul de pe lângă Tribunal cu privire la existenţa unor suspiciuni de fals în documente medicale de intrare în ţară a cetăţenilor care s-au întors fie din concediu, fie de la muncă din străinătate. Potrivit DSP, jumătate dintre pasagerii cursei Londra-Iaşi care a aterizat în urmă cu două zile au prezentat buletine de teste sau certificate de vaccinare susceptibile a fi false. Ca urmare, există informaţii că DSP va solicita o linie suplimentară de control la Aeroport, mai ales că acum timpul de aşteptare la control a crescut considerabil, ajungând şi la o oră.  În acelaşi timp, ieri, rata de incidenţă a bolii pe municipiul Iaşi a crescut la 0,05 cazuri la 1.000 de locuitori. Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până ieri, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 42.550 de cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 , cu 7 cazuri în plus faţă de ziua precedentă. Dintre cazurile confirmate pozitiv şi internate, în ultimele 24 de ore s-a efectuat o externare. De asemenea, în ultimele 24 de ore s-a înregistrat un deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 923.

Gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor COVID 19 este în creştere, ieri fiind ocupate 30 de paturi, dintre care şase la secţiile ATI. Pentru persoanele depistate pozitiv cu noul coronavirus, în unităţile sanitare sunt puse la dispoziţie 163 de paturi, dintre care 97 de paturi pentru bolnavii confirmaţi pozitiv cu COVID-19 (CF Paşcani – 22 paturi, CF Iaşi – 15 paturi, Spitalul Orăşenesc Hârlău – 12 paturi, Spitalul de Pneumologie – 28 paturi, Spitalul de Boli Infecţioase – 20 de paturi) şi 67 de paturi în zonele roşii destinate pacienţilor cu alte patologii şi confirmati pozitiv cu COVID-19. În cadrul campaniei de vaccinare, pe data de 29 iulie au fost vaccinate 633 de persoane, dintre care 393 de persoane au primit doza I şi 240 de persoane au primit doza a II-a. Cu privire la administrarea vaccinului Johnson & Johnson, până în momentul de faţă au fost efectuate 16.269 de vaccinari, 208 doze fiind administrate în ultimele 24 de ore.

Comentarii