De Sănătate

Punem punctul pe știi

Apel împotriva dezinformării la care se alătură şi Colegiul Medicilor Iaşi

joi, 13 mai 2021, 01:59
2 MIN
 Apel împotriva dezinformării la care se alătură şi Colegiul Medicilor Iaşi

Colegiul Medicilor Iaşi se alătură apelului la raţiune „Medicii împotriva dezinformării”, lansat de medicii Cristian Apetrei, profesor de Boli Infecţioase şi Microbiologie la Universitatea din Pittsburgh şi Liviu Segall, medic primar medicină internă şi nefrologie. De asemenea, invită întreaga comunitate medicală să susţină acest demers.

Cei doi medici spun că în ultimul an, în timpul pandemiei de COVID-19, au apărut mai ales în mediul online numeroase teorii „negaţioniste, conspiraţioniste şi pseudoştiinţifice” care susţin că virusul ar fi fost creat în laborator, că ar fi o boală uşoară, că vaccinurile pot duce la boli mult mai grave sau că transformă ADN-ul.

„Aceste teorii sunt false, absurde şi profund toxice. Ele nu reprezintă altceva decât pure speculaţii sau/şi interpretări fantasmagorice ale unor fapte (adesea trunchiate), fără nicio bază solidă, logică şi ştiinţifică”, precizează cei doi medici în apelul lor.

Aceste teorii sunt astfel contrazise de cele peste 125.000 de studii legate de COVID-19, publicate anul trecut. Mai mult, teoriile conspiraţioniste propagate incită la „ură, dezbinare, xenofobie, nerespectarea legii, revolte sociale şi încălcarea dreptului la viaţă şi sănătate” şi implicit la respingerea vaccinării.

„Consecinţa acţiunilor lor este respingerea vaccinării şi a măsurilor de igienă de către o parte a populaţiei, având ca rezultat subminarea eforturilor de combatere a pandemiei, prelungirea crizelor din toate domeniile, producerea de noi şi noi victime şi, în general, întârzierea revenirii societăţii la normalitate”, mai spun cei doi specialişti.

Aceştia au remarcat că în faţa acestor probleme universităţile de profil şi societăţile ştiinţifice ale specialiştilor au optat pentru neutralitate şi tăcere, sperând că aceste teorii vor fi stinse de la sine.

„Suntem acum într-un punct de inflexiune al pandemiei, dar şi al «infodemiei» de «fake news», în care numărul mare al persoanelor care refuză vaccinarea riscă să pericliteze obiectivul acestei acţiuni. Numărul celor care îşi autoadministrează tratamente empirice, bazate pe «medicamente-miracol» nevalidate în studii clinice, pe «leacuri» tradiţionale, fitoterapie, produse homeopatice, terapii naturiste, suplimente nutritive etc, promovate pe reţele sociale sau în mass-media, este în creştere”.

Dr. Cristian Apetrei şi dr. Liviu Segall spun că este de datoria tuturor medicilor de bună credinţă să acţioneze pentru stoparea pandemiei, să combată toate teoriile false şi să se delimiteze de toţi cei care le emit şi propagă.

„Această datorie ne revine în dubla noastră calitate: de medici – care ne-am asumat prin jurământul hipocratic obligaţia morală de a căuta întotdeauna să promovăm şi să asigurăm sănătatea oamenilor – şi de cetăţeni responsabili, implicaţi în problemele importante ale ţării şi lumii în care trăim”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii