Arhitectul care a conceput prima variantă a Catedralei Mântuirii Neamului vine azi la Iași

vineri, 19 octombrie 2018, 01:57
2 MIN
 Arhitectul care a conceput prima variantă a Catedralei Mântuirii Neamului vine azi la Iași

Ioan Augustin participă la conferinţa „Catedralele Unirii“, unde sunt invitaţi cei mai reputaţi arhitecţi cu preocupări şi expertiză în domeniul arhitecturii sacre.

Ioan Augustin, arhitectul care a conceput proiectul original al Catedralei Patriarhale în 2002, participă astăzi la o conferinţă care se desfăşoară la Palatul Mitropolitan. La „Catedralele Unirii“, titul confe­rinţei, sunt invitaţi arhitecţi reputaţi cu preocupări şi expertiză în domeniul arhitecturii sacre. Evenimentul face parte dintr-o manifestare mai amplă, organizată de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), Filiala Iaşi, şi Uniunea Arhitecţilor din România. Manifes­tările sunt organizate în parteneriat cu Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino“ a Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“ din Iaşi.

Manifestarea poartă numele de „MUST-ul de Arhitectură 2018“ şi se desfăşoară sub sigla „2018 – Anul European al Patrimoniului Cultural“, stabilită de Comisia Europeană în cadrul Forumului Culturii Europene de la Milano din 2017, care are ca temă „LOST/FOUND – spaţii recent recuperate“. Manifestările din cadrul „MUST-ului de Arhitectură 2018“ au început de pe 12 octombrie, acestea urmând să se încheie pe data de 20.

Unul dintre cei mai importanţi invitaţi, Ioan Augustin, este cel care a câştigat concursul naţional cu privire la planul Catedralei Mântuirii Neamului alături de o echipă de profesori şi studenţi de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti. În final, s-a schimbat amplasamentul catedralei, care a devenit a Mântuirii Neamului, iar proiectul acestuia nu a mai fost folosit. Alături de Ioan Augustin vor dezbate Ana Maria Goilav, de la aceeaşi universitate, cea care a proiectat biserica cu hramul „Sf. Maxim Mărturisitorul“ din capătul Copoului, cât şi Sorin Vasilescu, de la aceeaşi universitate, şi Marius Vasileanu.

Tot azi, de la ora 17.00, în cadrul manifestării arhitecţilor va avea loc, în Sala Verdi de la Congres Hall din cadrul Complexului Palas, o întâlnire a arhitectului Elena Nedelcu cu reprezentanţi ai unor companii importante de arhitectură din Europa.

Sâmbătă, pe 20 octombrie, de la ora 11, la Biblioteca Universităţii Tehnice se va desfăşura gala de decernare a premiilor pentru secţiunea 8 – „Publicaţii de arhitectură“ a Bienalei Naţionale de Arhitectură 2018.

„Şi la această ediţie a MUST-ului toamnei ieşene sperăm să vă avem alături la sărbătoarea arhitecturii, fie la conferinţe şi expoziţii, fie prin prezenţa la workshop-uri, tururi ghidate sau vorbiri colocviale“, a declarat prof. univ. dr. arh. Mihai Corneliu Drişcu, decanul Facultăţii de Arhitectură a TUIASI şi preşedinte al OAR Iaşi.

Comentarii