Artistul, condamnat la moarte în România, ovaţionat la Paris şi New York

sâmbătă, 06 mai 2023, 12:56
2 MIN
 Artistul, condamnat la moarte în România, ovaţionat la Paris şi New York

Petrică Ionescu, unul dintre cei mari regizori şi scenografi ai planetei a fost condamnat înainte de Revoluţie la moarte. El a fugit de regimul opresiv care îndrăgea tot mai mult libertăţile oamenilor. Petrika Ionesco este numele cunoscut în Ocident după ce a decis să fugă ilegal din România. Petrică, aşa cum e numele său de botez, este regizor de teatru şi operă, scenograf, creator de evenimente speciale.

Înainte de Revoluţie, a avut posibilitatea de a monta piese atât în România, dar şi în Occident. În 1969, îl găsim la Festivalul Internaţional de Teatru de la Nancy, Franţa, cu Lecţia de Eugen Ionescu. Este anul în care pune în scenă Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea de I. L. Caragiale la Teatrul „C. I. Nottara”. Spectacolul este interzis de regimul comunist. În 1970, participă la Bienala de Teatru de la Florenţa. Părăseşte România şi se stabileşte la Paris.

După fuga din România, în Occident, a pus în scenă spectacole la mari teatre lirice precum Operele “Bastille”, “Garnier” din Paris, “Teatro alla Scala” din Milano, “Metropolitan” din New York, “Opera de Stat” din Viena, ajungând în ultimii ani să experimenteze montarea unor opere în spaţii nonconvenţionale cum ar fi stadioanele.

Printre titlurile ale căror spectacolele regizate de Petrica Ionescu: “Boris Godunov” de M. Musorgski, “Parsifal” de R. Wagner, “Dama de pica” de P.I. Ceaikovski, “Aida” si “Nabucco” de G. Verdi, “Oedip” de G. Enescu.

In ultimii ani, Petrica Ionescu, pentru mult timp profesor la Conservatorul National din Paris si director artistic al celor doua Disneyland-uri de la Paris si Los Angeles.

Cititi mai multe detalii pe newsweek.ro

 

Comentarii