Astăzi, conform tradiţiei, se beau 40 de pahare de vin

luni, 09 martie 2020, 02:50
1 MIN
 Astăzi, conform tradiţiei, se beau 40 de pahare de vin

Creştinii ortodocşi îi prăznuiesc în această zi, 9 martie, pe Sfinţii 40 de Mucenici, care sunt consideraţi soldaţii romani care au fost omorâţi pentru credinţa lor.

Există mai multe tradiţii legate de ziua de astăzi, una dintre ele fiind cea în care gospodinele împletesc mucenici dintr-un aluat, adesea presărat cu miez de nucă sau unşi simplu cu miere, ei sunt făcuţi în forma cifrei de opt şi este considerat că se oferă în amintirea şi pomenirea morţilor.

Un alt obicei răspândit este acel de a bea 40 sau 44 de pahare cu vin, considerându-se că, fiind începutul anului agrar e un semn al belşugului şi al recoltelor bogate.

În unele zone încă se mai fac un fel focuri pentru care sunt considerate purificatoare, care alungă „forţele malefice”, dar de aceea cenuşa rezultată în urma acestor focuri este împrăştiată în jurul caselor, pe pământ, dar şi în livezi, având rol de fertilizare şi de alungarea tuturor lucrurilor neplăcute.

Astăzi, 9 martie, se încheie oficial şi Babele şi ar trebui să înceapă zilele mai călduroase, al Moşilor. Cei care nu pot să respecte tradiţia şi să bea cele 40 de pahare cu vin trebuie fie să guste, fie să fie măcar stropiţi cu vin.

Comentarii