PĂTRĂŢELUL ROŞU CU TRICOLOR

Atenţie la calendar, că e primăvară iar!

marți, 01 martie 2022, 14:08
2 MIN
 Atenţie la calendar, că e primăvară iar!

* A venit primăvara! Acum, azi a venit, e proaspătă! Dintr-o dată, şnururi roşii şi albe au înflorit pe piepturile românilor: sunt ele, mărţişoarele! De ce le poartă oamenii, ce rol, ce rost au ele, asta e mai greu de explicat… Conform moşilor (dar şi strămoşilor), mărţişoarele sunt mai bune ca aspirina, fiindcă te apără tot anul de purici, păduchi, ţânţari şi alte vietăţi care te fac să te scarpini, atrag păsărelele în livezi şi asigură rod bogat dacă sunt atârnate de crengile pomilor, plus că feresc de boli animalele care le poartă prin grija stăpânilor…

* Ştim din anii trecuţi că nişte cetăţeni care au plecat de dimineaţă la pescuit, plini de optimism, dar şi de mărţişoare, ca să nu-i ciupească ţânţarii pe baltă, cumva, au fost daţi dispăruţi după câteva ore. Un cioban care trecea prin zonă i-a găsit seara, pe malul apei; mai exact, a găsit doar pieile lor dezumflate, după ce ţânţarii le-au supt conţinutul, precum şi mărţişoarele, prinse pe vestele de pescar. Alt compatriot a înfipt mărţişoare în toate animalele sale pentru a le feri de boli: albinele şi puişorii de găină au răposat după prima oră; la prânz a răposat şi contribuabilul, când a înfipt boldul unui mărţişor-buburuză (deşi forma mai puţin contează, important e fondul) în taur.

* În cam aceeaşi perioadă, nişte gospodari au atârnat mărţişoare pe crengile prunilor, să aibă rod bogat şi să atragă păsărelele; acestea au atras doar câţiva ulii, care le-au furat găinile din curţi, precum şi un avion MiG-21, al cărui pilot s-a catapultat la timp. Unii directori de şcoli au vrut să profite de efectele benefice ale mărţişoarelor, aşa că au cerut elevilor să vină la ore cu mărţişoare, sperând că, astfel, vor scăpa de râie şi de păduchi; din nefericire, mărţişoarele lor au atras, în plus, gândaci şi şobolani.

* De parcă sărbătorile comerciale de Valentine's Day şi Dragobete n-ar fi supt destul portofelele şi cardurile bărbaţilor, ziua de 1 Martie cere la rândul ei cadouri, că dacă te prezinţi la doamna cu un simplu mărţişor, gen coşar, gărgăriţă, cheiţă, scăriţă sau surpriză din pachetele de pufuleţi, îţi bagă boldul undeva. Iată de ce mărţişoarele, pe an ce trece, capătă forme tot mai diverse şi valori tot mai mari, iar unii bărbaţi, tot pe an ce trece, îşi adaptează darurile la situaţie; amintim cazul doamnei Venera Gresie, care a dorit de 1 Martie o curea de firmă, din piele fină, de şarpe, dar a primit doar o curea bărbătească peste fund de la soţul ei, după ce a prins-o pupându-se în boxă cu vecinul Pamfil Măciulie, precum şi cazul tinerei Anabela Pupăză, care a aşteptat de la amantul Petronel Târtiţă o poşetă mică şi frumoasă, dar s-a pomenit cu o poşetă mare şi urâtă, plină cu cartofi, peste cap, de la soţia lui Cerasel. Vom reveni.

Comentarii