Atmosferă sărbătorească: de Crăciun, unii săteni şi-au strecurat spirtul prin cozonac!

marți, 29 decembrie 2020, 11:10
2 MIN
 Atmosferă sărbătorească: de Crăciun, unii săteni şi-au strecurat spirtul prin cozonac!

* După "Ho-ho-ho!" vine "Aho-aho!", că poimâine e seara de urat, cu pluguşor, buhai, capră, urs şi mascaţi. Mai ales cu mascaţi, fiindcă anul ăsta capra şi ursul vor purta la rândul lor măşti; până şi Moşul a venit cu mască şi a respectat distanţa, nu s-au mai pozat copiii în poala lui, că s-a temut să nu se molipsească. Despre daruri aduse de Moş Crăciun unor compatrioţi, în cele ce urmează:

* Mulţi săteni din anumite părţi ale Moldovei au scris Moşului şi l-au rugat să le aducă spirt medicinal cât mai mult, să se dezinfecteze de Sărbători, că poate mai dau mâna cu vreun vecin; ei l-au mai rugat să le aducă şi cozonaci. "În sfârşit, simţim şi noi că e sărbătoare! Spirtul dat prin cozonac cu nucă e chiar mai bun ca ăla trecut prin checul cu rahat!", ne-a povestit un bătrân sătean sfătos şi mulţumit.

* Nişte martori spun că l-au zărit pe Moş Crăciun în timp ce zbura peste localităţi din aceleaşi zone, dar că bătrânul nu conducea sanie, ci o cisternă trasă de reni; la un moment dat, atelajul s-a agăţat într-un plop şi Moşul a aterizat pentru mici reparaţii. După un ceas a descoperit că nişte necunoscuţi îi găuriseră cisterna cu bormaşina, golind-o pe trei sferturi, şi că din cei opt reni înhămaţi mai erau doar patru. El zice că a văzut fum în câteva curţi şi a simţit miros de şoric de ren pârlit.

* Din nefericire, unii copii n-au fost mulţumiţi de cadourile primite de la Moş Crăciun, din cauză că n-au ştiut cum să explice sau n-au scris citeţ; astfel, micul Irinel Cretă a cerut un "telefon smart", dar a primit un telefon spart, Mihăiţă Pupăză l-a rugat mult să-i aducă "un ifon", dar a primit un sifon, iar copilul Cozmin Ploşniţă a dorit "mobile", pentru el şi fratele său mai mic, Cozmin Căpuşă, dar au primit doar bile. Matei Băşică şi-a dorit un căţeluş pufos, iar Moşul i l-a adus şi i l-a vârât pe horn, unde stă şi acum, fiindcă s-a înţepenit.

* Ne oprim aici cu aventurile Moşului, că poate aveţi treabă, poate că vă învârtiţi prin bucătărie, aşteptând să se închege răciturile, poate că vă învârtiţi prin beci, aşteptând să se golească bidonul, poate că vă învârtiţi prin casă, probând costumul pentru bal mascat (aşa vor fi petrecerile de Revelion); prin urmare, să ne revedem sănătoşi la anul şi la mulţi ani (şi mai buni)! Sănătate!

Comentarii