Transportul public ieşean intră, în sfârşit, în „era digitală“: poţi să vezi, oricând, pe telefon, unde se află autobuzul sau tramvaiul

Autobuzele CTP, live pe telefon! Moment important pentru operatorul local de transport în comun

luni, 30 decembrie 2019, 02:50
4 MIN
 Autobuzele CTP, live pe telefon! Moment important pentru operatorul local de transport în comun

Ieşenii erau printre ultimii din ţară care nu puteau vedea direct pe telefon când vine sau unde se află autobuzul sau tramvaiul pe care îl aşteaptă. „Ziarul de Iaşi“ a publicat un amplu articol pe această temă, acum două luni, prezentând refuzul de neînţeles al şefilor CTP la adresa unor IT-işti ieşeni care cereau acces la GPS-urile mijloacelor de transport ca să pună la dispoziţie gratis o foarte utilă aplicaţie. De câteva zile, şi după articolul nostru, CTP a oferit acest acces, iar aplicaţia HereItIs, ce se poate descărca gratuit în telefonul mobil, oferă informaţii foarte exacte despre mijlocul de transport pe care îl aştepţi. Alte aplicaţii similare, precum Moovit, nu au preluat încă acest acces, dar e de aşteptat să o facă în curând. Şefii CTP mai au însă, acum, ceva de făcut: când vom avea şi în staţii panouri cu timpii de aşteptare?

Se încheie încă un an fără ca ieşenii să aibă la dispoziţie panouri de afişaj care să indice timpii de aşteptare în staţiile de tramvai şi autobuz. Temă de campanie în 2016, afişarea acestor informaţii a fost rostogolită de la un an la altul, până cu câteva luni înainte de următoarele alegeri locale. Totuşi, lucrurile s-au mişcat binişor, mai ales spre sfârşitul anului care tocmai se încheie. În câteva staţii din centrul oraşului au fost montate monitoare pe care, probabil, vor fi afişaţi şi timpii de aşteptare, nu doar reclame. Afişajul însă va fi vizibil doar din interiorul adăposturilor construite în staţii, precum Moldova sau Independenţei.

Deşi multe oraşe au deja panouri de afişaj funcţionale, Iaşul se pare că va avea mai întâi o aplicaţie pe telefon funcţională. Cu câteva zile în urmă, Compania de Transport Public a decis să facă publice, accesibile, aşa-numitele open data/date deschise. „Compania de Transport Public Iaşi a publicat aceste informaţii, care au ca scop îmbunătăţirea serviciilor oferite. Aceste tipuri de date deschise sunt adresate, în primul rând, dezvoltatorilor de aplicaţii mobile gândite să ofere utilizatorilor informaţii în timp real, cu privire la intervalele de aşteptare în staţii şi la modul de planificare a călătoriilor“, a anunţat operatorul local de transport pasageri. Mijloacele de transport sunt dotate cu sisteme GPS, iar datele extrase pot fi consultate pe site-ul CTP: http://sctpiasi.ro/servicii/opendata.

#spiritcivicdigital

Accesul la aceste date a venit ca un dar de la Moş Crăciun pentru doi antreprenori ieşeni care au lansat astă-vară o aplicaţie menită să ofere utilizatorilor, în timp real, informaţii despre poziţia autobuzelor pe trasee. „Aplicaţia HereItIs funcţionează la capacitatea de 80 la sută, autobuzele pot fi văzute în timp real. Am mers pe principiul testării împreună cu comunitatea. Avem şi voluntari, oameni care ne ajută benevol“, ne-a explicat Cristian Nistor, unul dintre cei doi antreprenori.

Singura problemă care mai trebuie rezolvată este numărul traseului. Acesta nu este marcat pe rooter, iar aplicaţia poate să le confunde pe porţiunile comune. Corectura intervine imediat după ce mijlocul de transport iese dintr-un asemenea segment comun – cum este, de exemplu, intersecţia Podul de Piatră pentru autobuzele 19 şi 30 care vin dinspre Gară. Mai repede de atât, corectura poate să o facă şi un utilizator al aplicaţiei prin #spiritcivicdigital. Situaţia se va remedia atunci când va fi găsită o soluţie de a identifica numărul autobuzului care pleacă de la capătul liniei. După cum se ştie, aceste numere se pot schimba la un autobuz, în funcţie de condiţiile sau evenimente neprevăzute care au intervenit pe traseu. Rata de refresh, de reîmprospătare a informaţiilor afişate, este de două ori pe minut.

Ţinta: încurajarea folosirii transportului public

„Ne dorim ca aplicaţia să devină una de mobilitate urbană, în care, pe lângă partea de transport public – şi încurajăm oamenii să folosească mijloacele de transport în comun, mai ales că foarte curând vor veni tramvaiele şi autobuzele noi – vrem să integrăm partea de bike şi car sharing“, ne-a dezvăluit câteva intenţii de viitor antreprenorul Cristian Nistor, dezvoltator al HereItIs. Cei doi coechipieri vor duce HereItIs la Alba-Iulia, care a derulat în ultimii trei ani zeci de aplicaţii într-un program pilot smart city, la Oradea, oraş care are deja afişaj în staţii, dar şi în Suceava şi Bacău. Ei vor rula algoritmii aplicaţiei inclusiv pe datele Societăţii de Transport Bucureşti, care a anunţat că le va face publice în martie.

În ceea ce priveşte Iaşul, „ştim că mai apar uneori în aplicaţie semne «???» în loc de numărul unui autobuz sau tramvai, dar acum avem numerele de traseu mapate. Cu siguranţă vor mai apărea anomalii în trafic şi pe traseu, însă acestea pot fi corectate de orice călător din aplicaţie prin #spiritcivicdigital. Click pe numărul autobuzului în care s-a urcat sau pe care l-a văzut, apoi «setare număr linie». Mulţumim tuturor pentru feedback, sprijin şi ajutor!“, menţionează pe pagina de Facebook HereItIs Community dezvoltatorii aplicaţiei gratuite. 

 

 

Comentarii