De Business

Punem punctul pe știi

Avertisment BNR: Prețul alimentelor va crește rapid în următoarele luni

joi, 20 ianuarie 2022, 21:40
1 MIN
 Avertisment BNR: Prețul alimentelor va crește rapid în următoarele luni

Prețurile la țigări, alimente, gaze și curent vor continua să crească, determinând creșterea ratei anuale a inflaţiei cu până la 8,6 la sută până la începutul verii, arată Banca Naţională a României. Inflația va descrește apoi până la 5,9% în decembrie 2022 şi apoi va ajunge la 3,3% în septembrie 2023, conform minutei şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, anunță G4media.

Consiliul de administraţie al BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an începând din 11 ianuarie. În viziunea Băncii Naționale a României, principalele cauze sunt creșterile de preţuri ale energiei electrice şi gazelor naturale, dar și la alimente.

Alte scumpiri care vor alimenta inflația sunt la țigări şi mărfuri nealimentare, inclusiv a celor importate, sub impactul majorării costurilor şi al blocajelor în lanţuri de producţie şi aprovizionare.

Criza energetică şi blocajele în lanţurile de producţie şi aprovizionare reprezintă surse importante de incertitudini şi riscuri în actualul context, arată BNR.

Sursa: g4media.ro

Trimite unui prieten:

Comentarii