Avizarea PUG al Iaşului, deblocată după un an în care a stat la Comisia monumentelor

joi, 21 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 Avizarea PUG al Iaşului, deblocată după un an în care a stat la Comisia monumentelor

Viceprimarul Iaşului spune că documentele urbanistice au stat absolut degeaba aici atâta timp, fiind nevoie doar de un aviz, adică o formalitate.

Procedura de avizare a Planului Urbanistic General (PUG) a fost deblocată, după aproape un an de stagnare. Comisia zonală a monumentelor istorice va trimite astăzi către Primăria Iaşi un referat cu punctul de vedere al membrilor cu privire la documentaţia urbanistică. Municipalitatea a trimis PUG-ul pentru analiză în Comisie în mai 2018, dar abia în două şedinţe din luna iulie documentaţia a fost studiată. Pe parcursul anului trecut, Comisia a trecut printr-o serie de schimbări, inclusiv la nivel de componenţă şi mod de lucru în baza unor noi reglementări. În schimb, de câteva luni, situaţia a reintrat în normal. „Decizia Comisei: se va înainta (documentaţia, n.r.) la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu observaţiile Comisiei zonale a monumentelor istorice“, este concluzia Comisiei cu privire la actualizarea PUG-ului şi detalierea acestuia prin planuri urbanistice zonale.

Avizul Ministerului Culturii este unul dintre ultimii paşi care trebuie îndepliniţi astfel încât documentaţia să ajungă ulterior în plenul Consiliului Local. Am contactat ieri mai mulţi membri ai Comisiei, dar toţi cei cu care am reuşit să vorbim au refuzat să precizeze ce observaţii şi recomandări va cuprinde referatul care va fi trimis astăzi la Primărie. De cealaltă parte, viceprimarul Radu Botez a declarat ieri că decizia Comisiei trebuia luată încă din mai 2018.

„Comisia nu trebuie să dea aviz, ci doar un punct de vedere. Ei au făcut acum ceea ce spunem noi încă din mai 2018“, a declarat viceprimarul, edilul fiind responsabil pe procedura de avizare a PUG. Documentaţia urbanistică este finalizată încă din anul 2015, moment în care a intrat în procedura laborioasă de avizare. Mai multe studii au necesitat actualizare întrucât prima variantă a PUG-ului actualizat a fost finalizată în 2012. De-a lungul anilor, Primăria a profitat de noi reglementări stabilite „peste noapte“ la guvern, în prezent actualul PUG putând fi prelungit până nu mai departe de anul 2023. Tergiversarea actualizării documentaţiei a stârnit şi numeroase conflicte politice, în condiţiile în care consilierii locali ai PNL refuză să dea undă verde proiectelor urbanistice propuse persoane particulare până la aprobarea noului PUG. Reglementările actuale din PUG au fost stabilite încă din anul 1997, respectiv acum peste 20 ani, în contextul în care, în mod normal, o astfel de documentaţie are o valabilitate de doar 10 ani. 

Comentarii