Azi, la Centrul Cultural German, un film-satiră despre cum informaţii false au declanşat războiul din Irak

joi, 30 martie 2023, 01:50
1 MIN
 Azi, la Centrul Cultural German, un film-satiră despre cum informaţii false au declanşat războiul din Irak

O nouă seară de film franco-german, organizată de Centrul Cultural German Iaşi şi Institutul Francez din România la Iaşi, are loc joi, 30 martie, de la ora 18:00, la Palatul Braunstein. Va fi prezentat filmul Curveball – Noi facem adevărul, o satiră politică realizată de canalul european de televiziune ARTE. Filmul va avea subtitrare în limba română.

Filmul în regia lui Johannes Naber este bazat pe evenimente reale, fiind o dramă satirică ce spune povestea grotescă, pe alocuri chiar suprarealistă, a modului în care a fost declanşat războiul din Irak, bazat doar pe informaţii false şi pe implicarea guvernului şi a serviciilor secrete germane.

Arndt Wolf, expertul în arme biologice al Serviciului Federal de Informaţii din Germania, este obsedat de ideea că în Irak se produc în continuare arme biologice cu antrax, în ciuda controalelor ONU. Când solicitantul de azil irakian Rafid Alwan pretinde că a fost implicat în producerea acestora, Wolf vede şansa de a-şi demonstra teoria.

Sub pseudonimul „Curveball”, Rafid devine un informator important pentru serviciul de informaţii german. Declaraţiile sale fac jocul unor interese foarte diferite – CIA, guvernul federal, toţi se folosesc de povestea sa incredibilă în scopuri proprii. Astfel, o poveste inventată devine realitate, iar o minciună devine adevăr, ceea ce pune în mişcare o acţiune, care schimbă definitiv politica mondială.

Lungmetrajul a fost prezentat pentru prima dată la Berlinale 2020 şi a fost distins cu premiile pentru Cel mai bun Film şi Cel mai bun Actor în rol secundar, la German Film Awards. Intrarea este liberă. 

Comentarii