Băgat după gratii pentru că şi-a luat prea multe ţigări din piaţa Nicolina în avion

sâmbătă, 03 iulie 2021, 02:00
2 MIN
 Băgat după gratii pentru că şi-a luat prea multe ţigări din piaţa Nicolina în avion

Tânărul din Podu Iloaiei pleca la muncă în Marea Britanie şi auzise că acolo ţigările sunt foarte scumpe, aşa că şi-a făcut „provizii“de câteva cartuşe din Piaţa Nicolina, neştiind că nu are voie în avion cu astfel de marfă. Cum s-a ajuns însă la închisoare?

Fumatul dăunează grav libertăţii. Un ieşean va ajunge după gratii pentru că şi-a luat „provizii“ de ţigări înainte de a pleca la muncă în Marea Britanie. Ţigările au fost depistate la controlul bagajelor, înainte de urcarea în avion. Cantitatea relativ mare a însemnat un dosar penal pentru contrabandă.

La începutul lunii mai 2018, Neculai Dolhai venise din Podu Iloaiei la Iaşi, pregătindu-se să se îmbarce în cursa Blue Air spre Londra. Lucrătorii SRI au depistat în bagajul de mână al bărbatului două cartuşe de ţigări Ashima fără marcaje fiscale. În bagajul de cală au fost găsite alte patru cartuşe. Cum cantitatea maximă de ţigări permisă de lege a fi scoasă din ţară este de două pachete, ţigările au fost confiscate, iar Dolhai, cercetat pentru contrabandă. În faţa anchetatorilor, bărbatul a precizat că achiziţionase ţigările din piaţa Nicolina, fiind mai ieftine decât cele „oficiale“, şi că le cumpărase pentru consum propriu. N-ar fi ştiut că nu avea voie să transporte o cantitate atât de mare de ţigări. Dosarul a fost trimis în instanţă în septembrie anul trecut.

Bărbatul de 28 de ani a depus la dosar o chitanţă prin care demonstra că a achitat prejudiciul de 904 lei imputat de Direcţia Regională Vamală. Acest fapt i-a atras o reducere cu o treime a pedepsei, magistraţii Judecătoriei decizând să-l condamne la 11 luni de închisoare.

Dolhai nu se afla însă la prima întâlnire cu legea penală. În 2017, el fusese eliberat condiţionat după o condamnare la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru furt. Îi mai rămăseseră de executat 494 zile de închisoare, care au fost adăugate la pedeapsa principală. Pedeapsa finală a fost astfel de 11 luni şi 494 de zile de închisoare, cu executarea pedepsei în regim de detenţie. Sentinţa a fost atacată de Dolhai cu apel, acesta urmând să fie judecat în octombrie.

Comentarii